Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
- Cukinia (600 g)
- Ziemniaki późne (450 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 3,2% (125 ml)
- Śmietana 18% (125 g)
- Ser żółty (150 g)
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią krok po kroku
Cukinie umyj i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż w nim na przemian plasterki cukinii i ziemniaków.
Do miski wlej mleko, dodaj śmietanę i jajka. Ubij do połączenia składników.
Dopraw sos solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodaj żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie wymieszaj i zalej ziemniaki z cukinią.
Zapiekankę piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut, do zarumienienia.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z cukinią
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest odżywcza i bardzo sycąca, idealna na obiad dla rodziny.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią to doskonały pomysł na ciekawe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną wege pozwala na przygotowanie dania zarówno smacznego, ale, jak i pożywnego. Wszystko za sprawą licznych składników roślinnych, które świetnie się w niej komponują. Do głównych należą oczywiście ziemniaki. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Ważnym składnikiem jest również cukinia. To warzywo, po które warto sięgać na co dzień. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta-karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, tzn. pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników tlenowych w organizmie będących przyczyną rozwoju wielu chorób. Cukinia jest też smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jeśli zastanawiasz się jaki czas pieczenia i temperatura pieczenia są najlepsze, dowiesz się z opisu krok po kroku. Powstaje z niego pyszna potrawa, pełna smaku i niezwykle sycąca.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z cukinią
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietana 18%
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z cukinią
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo błonnika i cennych witamin.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.