Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna
- Ziemniaki późne (350 g)
- Fasola czerwona (120 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Pieczarki (75 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Ser cheddar (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
Naczynie żaroodporne pokryj oliwą i wyłóż na spodzie połowę porcji ziemniaków.
Na ziemniaki połóż pokrojoną w plasterki cebulę oraz pieczarki, a następnie fasolkę i paprykę.
Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków.
Przecier wymieszaj z przyprawami. Sosem polej zapiekankę.
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj. Dodaj do niego starty na tarce ser. Całość wylej na wierzch zapiekanki.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej bezmięsnej
Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to doskonała opcja na szybki i smaczny obiad. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest niezwykle pożywna i smaczna. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wege zapiekankę ziemniaczaną, w całości bez mięsa, jednak tak, by wciąż była wartościowym i pożywnym daniem, świetnie się składa, gdyż ten prosty przepis na to pozwala. Powstaje z niego pyszna potrawa, pełna smaku i niezwykle sycąca. Jest niezwykle dobra również z sosem śmietanowym zamiast pomidorowego.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną bezmięsna to doskonała i prosta propozycja na obiad. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Oprócz niego w tym daniu znalazła się kolejna królowa polskiej kuchni, czyli cebula. Ze względu na swój mocny aromat świetnie przełamuje dość nudny charakter pozostałych warzyw. Wspaniale smakuje, zwłaszcza po upieczeniu, gdyż ulega lekkiej karmelizacji. Całość wieńczy dodatek czerwonej fasolki, która świetnie dba o odpowiedni poziom białka, ale również żelaza w całym tym bezmięsnym daniu. Dzięki temu to świetna opcja, która nie powoduje niedoborów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezmięsną zapiekankę ziemniaczaną, by była smaczna i wegetariańska, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Zapiekanka jest w pełni wegetariańska, więc sprawdzi się dla osób, które nie jedzą mięsa. Możesz zrobić ją w piekarniku w kilka chwil. Zapiekankę robi się z cebulą, a także papryką i pomidorami. Dzięki temu jest smaczna i bardzo odżywcza.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej bezmięsnej
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej bezmięsnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
W przepisie na zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej bezmięsnej
To opcja, która zawiera sporo błonnika i witamin.
Energia i białka
(358g)
Węglowodany
(358g)
Tłuszcze
(358g)
Witaminy
(358g)
Składniki mineralne
(358g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.