Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Pieczarki (250 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 18% (160 g)
- Ser parmezan - tarty (75 g)
Przepis na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym krok po kroku
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim mięso mielone. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone mięso przełóż do miski.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę przez kilka minut.
Następnie dodaj na patelnię pieczarki i podsmażaj przez 15 minut.
Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Posyp je przyprawą do ziemniaków.
Następnie na ziemniaki ułóż warstwę mięsa mielonego oraz pieczarek. Na wierch ułóż warstwę ziemniaków.
Do miski wybij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj.
Sos rozłóż na warstwie ziemniaków.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Gotową zapiekankę ziemniaczaną podawaj na ciepło.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka doskonale smakuje z dodatkiem surówki na bazie sezonowych warzyw. Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, jajka, śmietana 18%, parmezan, sól, pieprz oraz przyprawa do ziemniaków.
A jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym? Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim mięso mielone. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone mięso przełóż do miski. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i podsmażaj przez 15 minut. Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Posyp je przyprawą do ziemniaków. Następnie na ziemniaki ułóż warstwę mięsa mielonego oraz pieczarek. Na wierch ułóż warstwę ziemniaków. Do miski wybij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos rozłóż na warstwie ziemniaków. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym. Szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w zapiekance z ziemniakami i mięsem mielonym
Lista alergenów dla zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zapiekanka z mięsem stanowi doskonałe źródło białka oraz węglowodanów.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.