Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Opublikowano: 20.08.2023 r., 14:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa zapiekanka ziemniaczano-mięsna
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
592 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 18% (160 g)
  • Ser parmezan - tarty (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym krok po kroku

Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim mięso mielone. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone mięso przełóż do miski.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę przez kilka minut.

Następnie dodaj na patelnię pieczarki i podsmażaj przez 15 minut.

Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Posyp je przyprawą do ziemniaków.

Następnie na ziemniaki ułóż warstwę mięsa mielonego oraz pieczarek. Na wierch ułóż warstwę ziemniaków.

Do miski wybij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj.

Sos rozłóż na warstwie ziemniaków.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gotową zapiekankę ziemniaczaną podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka doskonale smakuje z dodatkiem surówki na bazie sezonowych warzyw. Prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, jajka, śmietana 18%, parmezan, sól, pieprz oraz przyprawa do ziemniaków.

A jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym? Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź je i pozostaw do wystudzenia. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim mięso mielone. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone mięso przełóż do miski. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę przez kilka minut. Następnie dodaj na patelnię pieczarki i podsmażaj przez 15 minut. Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż je na dnie naczynia do zapiekania. Posyp je przyprawą do ziemniaków. Następnie na ziemniaki ułóż warstwę mięsa mielonego oraz pieczarek. Na wierch ułóż warstwę ziemniaków. Do miski wybij jajko, dodaj do niego śmietanę oraz parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos rozłóż na warstwie ziemniaków. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym. Szybka w przygotowaniu zapiekanka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w zapiekance z ziemniakami i mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Zapiekanka z mięsem stanowi doskonałe źródło białka oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
141.18
592.95
Białko (g)
7.01
29.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
9.38
39.42
Węglowodany przyswajalne (g)
8.22
34.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
8.46
35.54
Tłuszcze nasycone (g)
4.11
17.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
18.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
14.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
3.61
Cholesterol (mg)
32.87
138.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
20.91
87.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.93
41.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.30
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.48
86.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
8.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.83
53.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.27
26.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
63.39
266.23
Potas (mg)
322.73
1355.45
Wapń (mg)
59.97
251.87
Fosfor (mg)
112.96
474.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.13
80.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
3.04
Cynk (mg)
0.87
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z ziemniakami i mięsem mielonym

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
160 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 160 g
Ser parmezan
75 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.75
Za 75 g
Koszt składników
56.20