Zapiekanka z tuńczykiem
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (350 g)
- Cebula (100 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Groszek zielony mrożony (80 g)
- Tuńczyk w oleju (170 g)
- Pieczarki (200 g)
- Oliwki czarne (80 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
Przepis na zapiekankę z tuńczykiem krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie odcedź go i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do makaronu.
Tuńczyka odcedź z zalewy i podziel na mniejsze części, dodaj do pozostałych składników.
Do naczynia wrzuć oliwki i zielony groszek, całość zamieszaj.
W miseczce zmieszaj passatę z przyprawami, całość przelej do naczynia z zapiekanką.
Zapiekankę udekoruj startym serem.
Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z tuńczykiem
Zapiekanka z tuńczykiem jest niezwykle smacznym i szybkim pomysłem na obiad, który dostarcza nie tylko dużych ilości pełnowartościowego białka, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych. Całość jest dobra dla zdrowia, ale także bardzo smaczna, ze względu na dużą ilość przypraw, których używa się w przepisie. To doskonały wybór dla osób, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z tuńczykiem, która będzie naprawdę prosta, a przy okazji smaczna, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Jego podstawą jest ryba. Najlepiej sprawdzi się tuńczyk z puszki w sosie własnym. Dzięki użyciu gotowej opcji czas przygotowania jest dużo krótszy, a potrawa naprawdę pyszna. Całość udowadnia, że nawet w kilka minut można wyczarować danie proste, smaczne i niezwykle dobre dla zdrowia. Ryby, choć niezwykle zdrowe nie goszczą w menu zbyt często. Z tym przepisem można to zmienić. Tuńczyk, którego się w nim używa to naprawdę dobre źródło białka, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających funkcjonowanie układu krwionośnego, immunologicznego, a także nerwowego. To naprawdę doskonały wybór na co dzień. Tuńczyk w sosie własnym ma również mniej kalorii niż ten w oleju, czy w pomidorowej zalewie, dlatego najlepiej skorzystać właśnie z niego. Obok niego najważniejszym składnikiem jest pełnoziarnisty makaron, który doskonale się komponuje z pozostałymi produktami. Jest on również bardzo zdrowy. Dostarcza dużych ilości witamin, a także błonnika, wspierającego działanie układu pokarmowego i krwionośnego.
Przepis na zapiekankę z tuńczykiem to gratka dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań z udziałem makaronu. To właśnie dzięki niemu można przygotować posiłek w 15 minut. To dobra opcja dla każdego, kto nie dysponuje zbyt dużą ilością czasu. Zapiekanka jest szybka, a przy tym bardzo sycąca i odżywcza, dostarcza sporo białka, dobrych tłuszczów i węglowodanów złożonych, a także mnóstwa witamin. To rewelacyjny pomysł na potrawę, która sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na szybką kolację.
Alergeny w zapiekance z tuńczykiem
Lista alergenów dla zapiekanki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
Wartości odżywcze zapiekanki z tuńczykiem
To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(247g)
Węglowodany
(247g)
Tłuszcze
(247g)
Witaminy
(247g)
Składniki mineralne
(247g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.