Przepis na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Brokuł podziel na różyczki, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Ugotuj tortellini zgodnie w instrukcją na opakowaniu.

Na oleju usmaż polędwiczkę z kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną przyprawą do kurczaka.

Pokrój paprykę w niewielka kostkę.

W garnku umieścić masło i dodaj mąkę. Podsmaż do wrzenia (ma nie być grudek) i dodaj połowę mleka, mieszaj i ponownie dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Mieszaj dobrze, by nie było grudek. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki (oprócz serów i sosu) wymieszane ze sobą.

Zalej całość sosem i posyp startym serem mozzarella.

Wyłóż też pokruszony ser feta.

Piecz pół godziny.

Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
41.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
688 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
52

Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z tortellini z brokułem i kurczakiem

Dobra zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w sosie beszamelowym z dwoma rodzajami sera: mozzarella i feta to super pomysł na obiad lub na kolację. Pyszna propozycja na zapiekankę z makaronem tortellini pieczoną w piekarniku. Przepis na zapiekankę z tortellini jest prosty i szybki. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem, brokułem i serem świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jak zrobisz zapiekankę z tortellini z serem na obiad lub na kolację najlepiej podawaj na ciepło, gdy całość jest idealnie kremowa.

Pyszna zapiekanka z tortellini zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz sery. Dodatkowo całość jest fantastycznie kremowa dzięki temu, że przygotowano pyszny sos beszamelowy. Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Najpierw warto ugotować brokuł. Najlepiej zrobić to na parze, ale też można ugotować w wodzie. Wstaw piekarnik, by się nagrzał i w tym czasie także ugotuj makaron tortellini, tak jak jest opisane na opakowaniu. Dobra zapiekanka z tortellini to taka, do której dodasz taki makaron, jaki najbardziej lubisz. Są różne rodzaje. Do tej zapiekanki pasowałby makaron tortellini ze szpinakiem i serem albo z mięsem. Możesz użyć każdego makaronu tortellini, jaki chcesz. Na oleju usmaż kurczaka pokrojonego drobno. Paprykę pokrój w kostkę – jej nie trzeba smażyć. Przygotuj sos, poniżej sprawdzisz jak to dokładniej zrobić. Gdy wszystkie kroki przepisu na zapiekankę z tortellini są wykonane, wystarczy odcedzony makaron połączyć z brokułem, papryką i kurczakiem. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a następnie posyp startym serem mozzarella i pokruszonym serem feta. Całość piecz w piekarniku półgodziny.

Smak zapiekanki z serem zawdzięczamy w dużej mierze odpowiednio przygotowanemu sosowi. Warto wiedzieć, w jaki sposób wykonać sos beszamelowy, by był idealny. Jak zrobić zapiekankę z tortellini, by sos wyszedł najlepszy? Na początku w garnku umieść masło i je zagrzej. Dodaj następnie mąkę i doprowadź do zagotowania całości, ciągle mieszając. W tym punkcie nie powinno być żadnych grudek. Jak masło i mąka zaczną wrzeć, dodaj trochę mleka, stale mieszaj. Dodaj ponownie resztę mleka i dokładnie mieszaj. Podczas gotowania mieszaj i jednocześnie przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Kluczem do pysznego sosu beszamelowego jest brak grudek. Dzięki temu konsystencja będzie gładka i kremowa. Najlepiej by było, gdyby mleko nie było wyjęte prosto z lodówki przed dodaniem do sosu.

Przepis na zapiekankę z tortellini z piekarnika to dobry pomysł na obiady i na kolacje. Jest sycący i pełnowartościowy.

Wartości odżywcze zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
186.09 kcal
688.52 kcal
Białko
11.70 g
43.29 g

Węglowodany w zapiekance z tortellini z brokułem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
14.44 g
53.43 g
Węglowodany przyswajalne
13.59 g
50.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
3.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
9.06 g
33.52 g
Tłuszcze nasycone
5.65 g
20.89 g
Tłuszcze nienasycone
3.41 g
12.62 g
Tłuszcze jednonasycone
2.79 g
10.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
2.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.89 mg
158.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
86.30 µg (mcg)
319.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
1.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
19.35 mg
71.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
1.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
69.92 µg (mcg)
258.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.52 mg
9.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.97 µg (mcg)
125.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
175.91 µg (mcg)
650.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
234.25 mg
866.73 mg
Potas
172.21 mg
637.19 mg
Wapń
160.19 mg
592.72 mg
Fosfor
179.14 mg
662.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.20 mg
71.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
2.63 mg
Cynk
1.05 mg
3.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z tortellini z brokułem i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Cena przygotowania zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
400 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Polędwica z piersi kurczaka
300 g
Surowa
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Mleko 2%
375 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
82.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób