Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
- Tortellini (400 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Polędwica z piersi kurczaka - Surowa (300 g)
- Brokuły (200 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Mleko 2% (375 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Ser Mozzarella (250 g)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem krok po kroku
Brokuł podziel na różyczki, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze.
Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
Ugotuj tortellini zgodnie w instrukcją na opakowaniu.
Na oleju usmaż polędwiczkę z kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną przyprawą do kurczaka.
Pokrój paprykę w niewielka kostkę.
W garnku umieścić masło i dodaj mąkę. Podsmaż do wrzenia (ma nie być grudek) i dodaj połowę mleka, mieszaj i ponownie dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Mieszaj dobrze, by nie było grudek. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki (oprócz serów i sosu) wymieszane ze sobą.
Zalej całość sosem i posyp startym serem mozzarella.
Wyłóż też pokruszony ser feta.
Piecz pół godziny.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem
Dobra zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w sosie beszamelowym z dwoma rodzajami sera: mozzarella i feta to super pomysł na obiad lub na kolację. Pyszna propozycja na zapiekankę z makaronem tortellini pieczoną w piekarniku. Przepis na zapiekankę z tortellini jest prosty i szybki. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem, brokułem i serem świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jak zrobisz zapiekankę z tortellini z serem na obiad lub na kolację najlepiej podawaj na ciepło, gdy całość jest idealnie kremowa.
Pyszna zapiekanka z tortellini zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz sery. Dodatkowo całość jest fantastycznie kremowa dzięki temu, że przygotowano pyszny sos beszamelowy. Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Najpierw warto ugotować brokuł. Najlepiej zrobić to na parze, ale też można ugotować w wodzie. Wstaw piekarnik, by się nagrzał i w tym czasie także ugotuj makaron tortellini, tak jak jest opisane na opakowaniu. Dobra zapiekanka z tortellini to taka, do której dodasz taki makaron, jaki najbardziej lubisz. Są różne rodzaje. Do tej zapiekanki pasowałby makaron tortellini ze szpinakiem i serem albo z mięsem. Możesz użyć każdego makaronu tortellini, jaki chcesz. Na oleju usmaż kurczaka pokrojonego drobno. Paprykę pokrój w kostkę – jej nie trzeba smażyć. Przygotuj sos, poniżej sprawdzisz jak to dokładniej zrobić. Gdy wszystkie kroki przepisu na zapiekankę z tortellini są wykonane, wystarczy odcedzony makaron połączyć z brokułem, papryką i kurczakiem. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a następnie posyp startym serem mozzarella i pokruszonym serem feta. Całość piecz w piekarniku półgodziny.
Smak zapiekanki z serem zawdzięczamy w dużej mierze odpowiednio przygotowanemu sosowi. Warto wiedzieć, w jaki sposób wykonać sos beszamelowy, by był idealny. Jak zrobić zapiekankę z tortellini, by sos wyszedł najlepszy? Na początku w garnku umieść masło i je zagrzej. Dodaj następnie mąkę i doprowadź do zagotowania całości, ciągle mieszając. W tym punkcie nie powinno być żadnych grudek. Jak masło i mąka zaczną wrzeć, dodaj trochę mleka, stale mieszaj. Dodaj ponownie resztę mleka i dokładnie mieszaj. Podczas gotowania mieszaj i jednocześnie przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Kluczem do pysznego sosu beszamelowego jest brak grudek. Dzięki temu konsystencja będzie gładka i kremowa. Najlepiej by było, gdyby mleko nie było wyjęte prosto z lodówki przed dodaniem do sosu.
Przepis na zapiekankę z tortellini z piekarnika to dobry pomysł na obiady i na kolacje. Jest sycący i pełnowartościowy.
Alergeny w zapiekance z tortellini z brokułem i kurczakiem
Lista alergenów dla zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
- Mąka pszenna typ 500
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło klarowane
- Ser Mozzarella
- Ser Feta
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem
Zapiekanka jest pełnowartościowym daniem. Zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcz. Jest bogata w warzywa.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.