Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem

Opublikowano: 27.11.2021 r., 8:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tortellini z brokułem i kurczakiem
Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
Dobra zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w sosie beszamelowym z dwoma rodzajami sera: mozzarella i feta to super pomysł na obiad lub na kolację.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
688 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Tortellini (400 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Polędwica z piersi kurczaka - Surowa (300 g)
  • Brokuły (200 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Mleko 2% (375 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Ser Mozzarella (250 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem krok po kroku

Brokuł podziel na różyczki, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Ugotuj tortellini zgodnie w instrukcją na opakowaniu.

Na oleju usmaż polędwiczkę z kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną przyprawą do kurczaka.

Pokrój paprykę w niewielka kostkę.

W garnku umieścić masło i dodaj mąkę. Podsmaż do wrzenia (ma nie być grudek) i dodaj połowę mleka, mieszaj i ponownie dodaj resztę mleka ciągle mieszając. Mieszaj dobrze, by nie było grudek. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

Do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki (oprócz serów i sosu) wymieszane ze sobą.

Zalej całość sosem i posyp startym serem mozzarella.

Wyłóż też pokruszony ser feta.

Piecz pół godziny.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z tortellini z brokułem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem

Dobra zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w sosie beszamelowym z dwoma rodzajami sera: mozzarella i feta to super pomysł na obiad lub na kolację. Pyszna propozycja na zapiekankę z makaronem tortellini pieczoną w piekarniku. Przepis na zapiekankę z tortellini jest prosty i szybki. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem, brokułem i serem świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jak zrobisz zapiekankę z tortellini z serem na obiad lub na kolację najlepiej podawaj na ciepło, gdy całość jest idealnie kremowa.

Pyszna zapiekanka z tortellini zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz sery. Dodatkowo całość jest fantastycznie kremowa dzięki temu, że przygotowano pyszny sos beszamelowy. Jak zrobić zapiekankę z tortellini? Najpierw warto ugotować brokuł. Najlepiej zrobić to na parze, ale też można ugotować w wodzie. Wstaw piekarnik, by się nagrzał i w tym czasie także ugotuj makaron tortellini, tak jak jest opisane na opakowaniu. Dobra zapiekanka z tortellini to taka, do której dodasz taki makaron, jaki najbardziej lubisz. Są różne rodzaje. Do tej zapiekanki pasowałby makaron tortellini ze szpinakiem i serem albo z mięsem. Możesz użyć każdego makaronu tortellini, jaki chcesz. Na oleju usmaż kurczaka pokrojonego drobno. Paprykę pokrój w kostkę – jej nie trzeba smażyć. Przygotuj sos, poniżej sprawdzisz jak to dokładniej zrobić. Gdy wszystkie kroki przepisu na zapiekankę z tortellini są wykonane, wystarczy odcedzony makaron połączyć z brokułem, papryką i kurczakiem. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego i zalej sosem, a następnie posyp startym serem mozzarella i pokruszonym serem feta. Całość piecz w piekarniku półgodziny.

Smak zapiekanki z serem zawdzięczamy w dużej mierze odpowiednio przygotowanemu sosowi. Warto wiedzieć, w jaki sposób wykonać sos beszamelowy, by był idealny. Jak zrobić zapiekankę z tortellini, by sos wyszedł najlepszy? Na początku w garnku umieść masło i je zagrzej. Dodaj następnie mąkę i doprowadź do zagotowania całości, ciągle mieszając. W tym punkcie nie powinno być żadnych grudek. Jak masło i mąka zaczną wrzeć, dodaj trochę mleka, stale mieszaj. Dodaj ponownie resztę mleka i dokładnie mieszaj. Podczas gotowania mieszaj i jednocześnie przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Kluczem do pysznego sosu beszamelowego jest brak grudek. Dzięki temu konsystencja będzie gładka i kremowa. Najlepiej by było, gdyby mleko nie było wyjęte prosto z lodówki przed dodaniem do sosu.

Przepis na zapiekankę z tortellini z piekarnika to dobry pomysł na obiady i na kolacje. Jest sycący i pełnowartościowy.

Alergeny w zapiekance z tortellini z brokułem i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane
    • Ser Mozzarella
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka jest pełnowartościowym daniem. Zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcz. Jest bogata w warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
186.09
688.52
Białko (g)
11.70
43.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
14.44
53.43
Węglowodany przyswajalne (g)
13.59
50.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
9.06
33.52
Tłuszcze nasycone (g)
5.65
20.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
12.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
10.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.89
158.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
86.30
319.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.35
71.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.92
258.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
9.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.97
125.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
175.91
650.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
234.25
866.73
Potas (mg)
172.21
637.19
Wapń (mg)
160.19
592.72
Fosfor (mg)
179.14
662.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.20
71.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.63
Cynk (mg)
1.05
3.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z tortellini z brokułem i kurczakiem

Koszt składników
82.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
400 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Polędwica z piersi kurczaka
300 g
Surowa
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Mleko 2%
375 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
82.00