Zapiekanka z tartych ziemniaków

Opublikowano: 06.01.2024 r., 15:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna zapiekanka ziemniaczana w naczyniu
Zapiekanka z tartych ziemniaków
Nie masz pomysłu na szybki w przygotowaniu obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków. Podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
484 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie - 6 średnich sztuk (750 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser parmezan - tarty (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, duża miska, miska

Przepis na zapiekankę z tartych ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Następnie starte ziemniaki wymieszaj z tartym parmezanem, jajkami oraz 1 płaską łyżeczką soli. Masę ziemniaczaną podziel na dwie równe części.

Mięso mielone wymieszaj z 1 płaską łyżką stołową przyprawy do mięsa.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie mięso mielone oraz pozostałe ziemniaki.

Wierzch zapiekanki wyrównaj i posmaruj majonezem.

Zapiekankę piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę z naczynia do zapiekania, aby wierzch zapiekanki zarumienił się).

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z tartych ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,5% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z tartych ziemniaków

Zapiekanka z tartych ziemniaków to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka świetnie smakuje z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie białej kapusty. Przepis na zapiekankę z tartych ziemniaków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty: ziemniaki, jajka, parmezan, majonez, mięso mielone z kurczaka, sól oraz przyprawa do mięs.

A jak zrobić zapiekankę z tartych ziemniaków? Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie starte ziemniaki wymieszaj z tartym parmezanem, jajkami oraz 1 płaską łyżeczką soli. Masę ziemniaczaną podziel na dwie równe części. Mięso mielone wymieszaj z 1 płaską łyżką stołową przyprawy do mięsa. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie mięso mielone oraz pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki wyrównaj i posmaruj majonezem. Zapiekankę piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (na 10-15 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę z naczynia do zapiekania, aby wierzch zapiekanki zarumienił się).

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując, wiesz już, jak upiec smaczną zapiekankę z tartych ziemniaków z dodatkiem mięsa mielonego z kurczaka. Zapiekanka świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania zapiekanki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do mięsa mielonego możesz dodać pomidory z puszki, które wzbogacą potrawę w wiele składników mineralnych oraz witamin.

Alergeny w zapiekance z tartych ziemniaków

Lista alergenów dla zapiekanki z tartych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze zapiekanki z tartych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z tartych ziemniaków to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
144.65
484.57
Białko (g)
9.13
30.57
Fenyloalanina (mg)
0.34
1.13
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
9.97
33.39
Węglowodany przyswajalne (g)
8.81
29.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
7.55
25.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
9.66
Tłuszcze nienasycone (g)
4.67
15.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
8.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
7.59
Cholesterol (mg)
70.39
235.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
35.09
117.56
Witamina B6 (mg)
0.30
1.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.08
Witamina C (mg)
10.82
36.26
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.96
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.10
Retinol (µg (mcg))
34.62
115.96
Tiamina (mg)
0.08
0.26
Ryboflawina (mg)
0.15
0.50
Niacyna (mg)
1.84
6.16
Foliany (µg (mcg))
14.84
49.71
Beta karoten (µg (mcg))
5.60
18.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
143.36
480.24
Potas (mg)
372.40
1247.53
Wapń (mg)
101.42
339.76
Fosfor (mg)
145.99
489.05
Magnez (mg)
21.96
73.58
Żelazo (mg)
0.90
3.03
Cynk (mg)
0.85
2.85
Miedź (mg)
0.09
0.29
Mangan (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z tartych ziemniaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z tartych ziemniaków

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
750 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Koszt składników
32.00