Zapiekanka z szynką
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
- Szynka kanapkowa (180 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Mąka pszenna typ 750 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zapiekankę z szynką krok po kroku
Makaron ugotuj al'dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Gotowy przełóż do naczynia żaroodpornego.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do makaronu.
W garnku zagotuj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Gotowym sosem zalej zapiekankę. Wymieszaj składniki. Całość posyp tartym serem mozzarella.
Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z szynką
Pyszna zapiekanka z szynką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako lunch, na obiad lub kolację. Zapiekanka makaronowa z szynką i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę z szynką? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować makaron al’dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie kroimy szynkę w kostkę i dodajemy ją do makaronu. W ganku przygotowujemy sos ze śmietany, koncentratu pomidorowego, mąki i przypraw. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy. Przygotowanym sosem zalej makaron i wymieszaj zapiekankę. Całość posyp tartym serem mozzarella i zapiecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do smaku możemy polać ją dobrej jakości keczupem.
Przepis na zapiekankę z szynką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z koncentratu pomidorowego, który został przygotowany na bazie pomidorów. Posiadają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Podczas wyboru koncentratu pomidorowego warto sięgać po te o dobrym składzie.
Szybka w przygotowaniu zapiekanka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pyszna. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Posiłek idealnie sprawdzi się również w menu dla dzieci. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w zapiekance z szynką
Lista alergenów dla zapiekanki z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zapiekanki z szynką
Zapiekankę warto przygotować z makaronu pełnoziarnistego oraz nisko tłuszczowej śmietany, ponieważ wtedy posiłek ma więcej dobrych wartości.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.