Zapiekanka z serem pleśniowym

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z serem pleśniowym podana w naczyniu z pietruszką.
Zapiekanka z serem pleśniowym
Zapiekanka z serem pleśniowym to doskonała opcja na smaczne, ale również niezwykle odżywcze danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień dla całej rodziny.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
591 kcal
Kcal w porcji
234 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ser pleśniowy niebieski (60 g)
  • Makaron penne (250 g)
  • Szynka wiejska (60 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z serem pleśniowym krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę oliwy i wysyp makaron.

Cebulę i czosnek podsmaż na 1 łyżce oliwy i wyłóż na makaron.

Kukurydzę odcedź z zalewy i wysyp na makaron.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.

Pomidorki umyj i podziel na połówki, włóż do naczynia.

W misce wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli, dwoma szczyptami pieprzu, łyżeczką ziół, łyżeczką czosnku i łyżeczką papryki. Sosem polej zapiekankę.

Ser pokrusz i posyp nim wierzch zapiekanki.

Wstaw do piekarnika. Piecz w temp 190 st. C przez ok. 25 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z serem pleśniowym

Zapiekanka z serem pleśniowym to doskonała opcja na smaczne, ale również niezwykle odżywcze danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień dla całej rodziny.

Przepis na zapiekankę z serem pleśniowym to doskonały pomysł na szybki i bezproblemowy posiłek na obiad. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Głównym składnikiem jest również makaron. Dobrze jest postawić na jego pełnoziarnistą wersję, która zwiększy uczucie sytości i zmniejszy indeks glikemiczny całej potrawy. To również wspaniałe źródło błonnika. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ta makaronowa z serem pleśniowym będzie świetną opcją. Możesz ją zrobić z dowolnymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się z szynką, grzybami, ale również z dodatkiem szpinaku. Ze względu na dużą uniwersalność możesz dodatki zmieniać i tworzyć zupełnie nową zapiekankę za każdym razem. Jest tak pożywna, że wystarczy mały kawałek by czuć sytość do końca dnia. W tym wypadku prostota działa na jej korzyść. Zrobiona z popularnych i dobrze znanych produktów, świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. W wersji bardziej fit śmietanę, użytą do sosu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. W takim wydaniu sos będzie mniej kaloryczny. Najlepsza zapiekanka makaronowa jest układana warstwowo. Jednak nie musi to być ta sama kolejność jak w przepisie. Możesz modyfikować ją dowolnie w zależności od preferencji. Przez to, że można ją zrobić w ekspresowym tempie, przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, czy nie mają zbyt dużo czasu. To świetna opcja dla zabieganych.

Alergeny w zapiekance z serem pleśniowym

Lista alergenów dla zapiekanki z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze zapiekanki z serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
252.95
591.89
Białko (g)
6.95
16.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
24.58
57.51
Węglowodany przyswajalne (g)
23.20
54.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
3.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
14.11
33.02
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
24.13
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
8.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.18
7.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.47
19.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A (µg (mcg))
17.20
40.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.36
7.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.32
28.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
2.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.63
34.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.03
124.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
148.48
347.45
Potas (mg)
150.81
352.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.80
111.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.30
225.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.83
48.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.73
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z serem pleśniowym 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z serem pleśniowym

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser pleśniowy niebieski
60 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Makaron penne
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Szynka wiejska
60 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
53.50