Zapiekanka z serem pleśniowym
- Ser pleśniowy niebieski (60 g)
- Makaron penne (250 g)
- Szynka wiejska (60 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na zapiekankę z serem pleśniowym krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę oliwy i wysyp makaron.
Cebulę i czosnek podsmaż na 1 łyżce oliwy i wyłóż na makaron.
Kukurydzę odcedź z zalewy i wysyp na makaron.
Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
Pomidorki umyj i podziel na połówki, włóż do naczynia.
W misce wymieszaj śmietanę ze szczyptą soli, dwoma szczyptami pieprzu, łyżeczką ziół, łyżeczką czosnku i łyżeczką papryki. Sosem polej zapiekankę.
Ser pokrusz i posyp nim wierzch zapiekanki.
Wstaw do piekarnika. Piecz w temp 190 st. C przez ok. 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z serem pleśniowym
Zapiekanka z serem pleśniowym to doskonała opcja na smaczne, ale również niezwykle odżywcze danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień dla całej rodziny.
Przepis na zapiekankę z serem pleśniowym to doskonały pomysł na szybki i bezproblemowy posiłek na obiad. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Głównym składnikiem jest również makaron. Dobrze jest postawić na jego pełnoziarnistą wersję, która zwiększy uczucie sytości i zmniejszy indeks glikemiczny całej potrawy. To również wspaniałe źródło błonnika. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ta makaronowa z serem pleśniowym będzie świetną opcją. Możesz ją zrobić z dowolnymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się z szynką, grzybami, ale również z dodatkiem szpinaku. Ze względu na dużą uniwersalność możesz dodatki zmieniać i tworzyć zupełnie nową zapiekankę za każdym razem. Jest tak pożywna, że wystarczy mały kawałek by czuć sytość do końca dnia. W tym wypadku prostota działa na jej korzyść. Zrobiona z popularnych i dobrze znanych produktów, świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. W wersji bardziej fit śmietanę, użytą do sosu można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. W takim wydaniu sos będzie mniej kaloryczny. Najlepsza zapiekanka makaronowa jest układana warstwowo. Jednak nie musi to być ta sama kolejność jak w przepisie. Możesz modyfikować ją dowolnie w zależności od preferencji. Przez to, że można ją zrobić w ekspresowym tempie, przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, czy nie mają zbyt dużo czasu. To świetna opcja dla zabieganych.
Alergeny w zapiekance z serem pleśniowym
Lista alergenów dla zapiekanki z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze zapiekanki z serem pleśniowym
To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.