Zapiekanka z piersią z kurczaka
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pieczarki - 20 dużych sztuk (400 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na zapiekanka z piersią z kurczaka krok po kroku
Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu.
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.
Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pierś z kurczaka i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, smaż przez 6 minut.
Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda.
Zetrzyj ser na tarce.
Wbij jajka do miski, dodaj ser żółty i śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Posiekaj natkę pietruszki.
Do makaronu dodaj resztę składników i wymieszaj.
Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z piersią z kurczaka
Zapiekanka z piersią kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka pieczona w piekarniku jest pyszna i szybka do zrobienia. Zapiekankę możesz przygotować z makaronem białym lub pełnoziarnistym. Przepis na zapiekankę z piersią kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron pełnoziarnisty, pierś kurczaka, cebula, pieczarki, natka pietruszki, ser żółty, jajka, śmietana kremówka, ser żółty, papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić zapiekankę z piersią kurczaka? Makaron umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli, gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem, smaż przez 6 minut. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Zetrzyj ser na tarce. Wbij jajka do miski, dodaj ser żółty i śmietanę kremówkę, wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki. Do makaronu dodaj resztę składników i wymieszaj. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Zapiekanka z piersi kurczaka stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Jego podaż jest szczególnie ważna podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Dodatkowo zapiekanka stanowi dobre źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, np. natka pietruszki dostarczy sporej ilości witaminy C, która Wypływa pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność potrawy, szczególnie podczas diet redukcyjnych.
Podsumowując pyszna zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Zapiekanka jest szybka i dobra na obiad, a także kolację podczas spotkania ze znajomymi. Zapiekankę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Alergeny w zapiekance z piersią z kurczaka
Lista alergenów dla zapiekanki z piersią z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki z piersią z kurczaka
Zapiekanka z piersią z kurczaka to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zapiekanka zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny. Zapiekanka zawiera także dużą ilość składników mineralnych.
Energia i białka
(465g)
Węglowodany
(465g)
Tłuszcze
(465g)
Witaminy
(465g)
Składniki mineralne
(465g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.