Zapiekanka z pieczarkami i serem
Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem
Przygotowanie składników do zapiekanki z pieczarkami i serem
Zapiekanka z pieczarkami i serem to jedno z tych pysznych, domowych dań, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Jest to przepis, który należy do kuchni polskiej, a jego poziom trudności jest na tyle niski, że nawet początkujący kucharze będą w stanie go przyrządzić. Poza tym, to danie dobrze zkobre zdrowie dla osób będących na diecie wegetariańskiej i laktowegetariańskiej. Zaczynamy więc od przygotowania wszystkich potrzebnych składników.
Do zrobienia tej najlepszej zapiekanki potrzebujemy 500 g makaronu kolanka (coquillettes), 50 g masła, 500 g pieczarek, 500 ml mleka 2%, 30 g mąki pszennej typu 500 i 300 g żółtego sera. Przyprawy, które dodadzą smaku to sól, pieprz, słodka papryka, czosnek i gałka muszkatołowa. Potrzebujemy także trochę sprzętu kuchennego: piekarnik, dużą patelnię, garnek, naczynie żaroodporne, tarkę i trzepaczkę do jajek. Na początku gotujemy makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, należy go odcedzić.
Przygotowanie pieczarek i sosu
Aby nasza zapiekanka z pieczarkami i serem była naprawdę pyszna, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie pieczarek oraz sosu. Na dużej patelni rozgrzewam 20 g masła. W tym czasie kroję pieczarki w ćwierćplastry, a następnie wrzucam je na patelnię. Dodaję do nich połowę łyżeczki soli, odrobinę słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki pieprzu. Do smażących się pieczarek przeciśnię nadtym czosnek. Całość smażę do momentu, aż pieczarki ładnie się zarumienią.
W międzyczasie, gdy pieczarki się smażą, ścieram ser żółty na grubych oczkach tarki. W ten sposób przygotowany ser będzie jednym z kluczowych składników naszej zapiekanki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W garnku roztapiam 30 g masła, a następnie dodaję mąkę, ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gdy masło i mąka się połączą, stopniowo dodaję mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Sos zagotowuję, mieszam co jakiś czas, aż stanie się jednolity i bez grudek. Na koniec dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Sos jest gotowy, gdy jest jednolity, bez grudek i zredukowany.
Łączenie składników i pieczenie zapiekanki
Przed rozpoczęciem końcowego etapu, nagrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym łączę wszystkie składniki: ugotowany makaron, połowę startego sera, pieczarki oraz wcześniej przygotowany sos beszamelowy. Dokładnie mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły. Na wierzch posypuję resztą startego sera. Ten krok sprawi, że nasza zapiekanka nabierze cudownej, serowej, złocistej i chrupiącej skorupki.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 20 minut, aż ser się roztopi i całość ładnie się zarumieni. Ważne jest, aby nie używać termoobiegu, ponieważ zależy nam na równomiernym przypieczeniu dania od góry.
Zapiekanka z pieczarkami i serem jest gotowa, gdy ser jest złocisty, a całość apetycznie zarumieniona. Danie to można serwować od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest idealne na obiad lub kolację, zwłaszcza gdy chcemy zaserwować coś smacznego i sycącego. Pomimo że przepis ten jest wysokokaloryczny i zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, to raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na takie ciut grzeszne jedzenie.
Mam nadzieję, że mój przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
- Makaron kolanka (coquillettes) (500 g)
- Masło (50 g)
- Pieczarki (500 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Ser żółty (300 g)
Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem krok po kroku
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Odcedź.
Rozgrzej 20 g masła na patelni.
Pokrój pieczarki w ćwierćplastry i wrzuć na patelnię razem z połową łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dodaj do pieczarek przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko smaż do zarumienienia.
Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Do garnka włóż 30 g masła i roztop je.
Dodaj mąkę, wszystko smaż i mieszaj.
Gdy masło i mąka się połączą, dodaj stopniowo mleko (cały czas mieszając trzepaczką).
Zagotuj, mieszaj co jakiś czas (ma nie być grudek).
Pod koniec dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli.
Wymieszaj - sos jest gotowy, jak jest jednolity, bez grudek i zredukowany.
Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Do naczynia żaroodpornego dodaj makaron, połowę startego sera, pieczarki, zalej wszystko sosem i jeszcze raz posyp serem.
Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz do zarumienienia i roztopienia sera (około 20 minut) bez termoobiegu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak zrobić zapiekankę z pieczarkami i serem. Jest to pyszne połączenie makaronu, pieczarek, żółtego sera oraz sosu beszamelowego. To dobra propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Taki pomysł na obiadowe danie sprawdzi się dla każdego – dla dzieci i starszych. Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem zrobisz błyskawicznie. Będzie to pyszna inspiracja na obiad z kilku składników.
Zapiekanka z pieczarkami i serem to danie z makaronem, pieczarkami, sosem beszamelowym oraz żółtym serem pieczone w piekarniku. Taka zapiekanka makaronowa to są podstawowe składniki, takie jak makaron, pieczarki, sos beszamelowy (masło, mąka, mleko), ser żółty. Przepis na zapiekankę z pieczarkami i serem musi mieć też przyprawy: czosnek, sól, pieprz i słodka papryka. W przepisie tym nie znajduje się mięsny dodatek.
Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami i serem? Ugotuj makaron, podsmaż pieczarki z czosnkiem na maśle. Zrób też sos beszamelowy. Do przepisu na zapiekankę z pieczarkami i serem najlepsza będzie wcześniejsza obróbka termiczna składników (czyli właśnie ugotowanie makaronu i usmażenie pieczarek). To zdecydowanie skróci czas pieczenia. Gdy wszystko jest gotowe, do naczynia żaroodpornego wyłóż wszystkie składniki: makaron, pieczarki, ser żółty (starty na tarce), sos beszamelowy i reszta sera żółtego. Wszystko trzeba piec w piekarniku przez około 20 minut. Zapiekanka z pieczarkami i serem powinna mieć roztopiony ser, który ma ładny, złocisty kolor.
Jak zrobisz zapiekankę z pieczarkami i serem, przed krojeniem dobrze byłoby ją całkowicie wystudzić – jeżeli zależy Ci na zachowaniu ładnego kawałka, który się nie rozpada. Tak pokrojoną zapiekankę makaronową można odgrzać. Niestety zapiekanka podawana bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika rozpadnie się. Najlepiej jest odczekać około 5 minut, zanim zaczniesz ją podawać.
Zapiekanka makaronowa z żółtym serem i pieczarkami smakuje świetnie z ketchupem.
Potrawa ma średni indeks glikemiczny. Jeżeli chciałbyś obniżyć indeks glikemiczny, zwiększyć ilość błonnika, składników mineralnych oraz witamin, makaron pszenny możesz zamienić na makaron z pełnego ziarna. Taka zmiana spowoduje też większą sytość po posiłku. Jeżeli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności, dobra będzie wymiana sera żółtego na jego lżejszy odpowiednik (ser żółty typu „light” lub ser mozzarella „light”). Można też dać mniejszą ilość masła do smażenia pieczarek.
Alergeny w zapiekance z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron kolanka (coquillettes)
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarkami i serem
Przepis jest wysokokaloryczny. Nie zawiera mięsa, więc jest dobry dla diety wegetariańskiej. W przepisie jest duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (nadmiar niekorzystny zwłaszcza dla osób z problemami układu sercowo-naczyniowego).
Energia i białka
(363g)
Węglowodany
(363g)
Tłuszcze
(363g)
Witaminy
(363g)
Składniki mineralne
(363g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.