Zapiekanka z pieczarkami
- Makaron świderki (600 g)
- Pieczarki - 30 małych sztuk (400 g)
- Ser żółty (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 niepełne szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Natka pietruszki - 2 małe pęczki (40 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
Przepis na zapiekanka z pieczarkami krok po kroku
Makaron umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.
Gotuj makaron przez 8 minut.
Pokrój pieczarki w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut.
Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż śmietana nieco odparuje.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu pieczarkowego.
Sos wymieszaj z makaronem.
Zetrzyj ser żółty i wymieszaj z resztą składników.
Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to szybkie danie, które można wzbogacać o dowolne składniki. Przepis na zapiekankę z pieczarek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, cebula, świeże pieczarki, śmietana kremówka, ser żółty, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami? Makaron umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Gotuj makaron przez 8 minut. Pokrój pieczarki w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż śmietana nieco odparuje. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu pieczarkowego. Sos wymieszaj z makaronem. Zetrzyj ser żółty i wymieszaj z resztą składników. Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego. Ser żółty jest produktem kalorycznym, dzięki dużej zawartości tłuszczu. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia, który ma wpływ na prawidłowy rozwoju układu kostnego. Wapń potrzebny jest do prawidłowej mineralizacji kości oraz do zapobiegania osteoporozie, oraz krzywicy u dzieci. Pieczarki to grzyby hodowlane. Są one dostępne w wielu sklepach, ich cena jest niewysoka. Dlatego są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Pieczarki mają mała ilość kalorii i doskonale sprawdzają się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała. Pieczarki zawierają także sporą ilość składników mineralnych.
Podsumowując zapiekanka z makaronem pieczona w piekarniku to świetny pomysł na obiad. Pyszna zapiekanka sprawdzi się także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pieczarki z serem żółtym tworzą pyszne połączenie. Danie jest kaloryczne, jeśli dbasz o linię zjedź mniejszą porcję potrawy.
Alergeny w zapiekance z pieczarkami
Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to danie zawierające duża ilość węglowodanów prostych. Zapiekanka jest świetnym daniem jarskim. Może występować w naszej diecie 2-3 razy w tygodniu zastępując potrawy mięsne.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.