Zapiekanka z parówek
- Makaron penne (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
- Cukinia - 1 sztuka (600 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ser Mozzarella - 1 kula (120 g)
- Przecier pomidorowy z solą - 1 opakowanie (400 g)
- Parówki (150 g)
Przepis na zapiekankę z parówek krok po kroku
Makaron ugotuj w wodzie.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj pieczarki przekrój na pół, a cukinie pokrój w półksiężyce.
Olej rozgrzej na patelni.
Parówki przekrój na mniejsze części i dodaj na rozgrzany olej smaż przez 3 minuty, po czym dodaj posiekane warzywa.
Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa i parówki, wlej passatę pomidorową.
Na wierzchu ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z parówek
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Zapiekanka z parówek połączeniu z pieczarkami, makaronem i aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na obiad lub kolację w gronie znajomych.
Przepis na zapiekankę z parówek jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.
Jak zrobić zapiekankę z parówkami? Poznaj mój prosty przepis.
Wystarczy, że ugotujesz makaron w lekko osolonej wodzie al dente. Ważne aby nie był on rozgotowany. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego rozgrzanego na patelni. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj podsmażone warzywa i pokrojone parówki. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę. Posyp danie startym lub drobno pokrojonym serem mozzarella i zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz, co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.
Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka z parówkami jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.
Alergeny w zapiekance z parówek
Lista alergenów dla zapiekanki z parówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z parówek
Do zapiekanki możesz dodać dowolne warzywa oraz użyć dowolnego rodzaju sera.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.