Przepis na zapiekanka z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Usmaż mięso.

Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Zapiekanka z mozzarellą podana w naczyniu do zapiekania stojącym na drewnianym blacie. Dookoła leżą przyprawy oraz surowe warzywa.
Zapiekanka z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
39.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1046 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Zapiekanka z mozzarellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekanka z mozzarellą

Zapiekanka z mozzarellą to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe. Makaronowa zapiekanka będzie także świetną propozycją na kolację w gronie znajomych. Przepis na zapiekankę z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, pomidory w puszce, bakłażan, mozzarella, sól, oregano, czosnek, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić zapiekankę z mozzarellą? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Usmaż mięso. Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa. Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, aż ser zrobi się rumiany. Potrwa to około 30 minut.

Pomidory z puszki są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie w kuchni w celu przyspieszenia pracy. Pomidory są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując pyszna zapiekanka jest dobra na obiad dla całej rodziny. Makaron z mięsem mielonym doskonale komponuje się z mozzarellą. Makaronowa zapiekanka jest bardzo szybka do przygotowania. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zapiekanka z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
209.36 kcal
1046.80 kcal
Białko
9.35 g
46.74 g

Węglowodany w zapiekanka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
18.43 g
92.15 g
Węglowodany przyswajalne
16.84 g
84.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
7.96 g
Sacharoza (cukier)
0.10 g
0.50 g
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Glukoza
0.51 g
2.56 g
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Fruktoza
0.58 g
2.92 g
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
10.87 g
54.35 g
Tłuszcze nasycone
6.68 g
33.38 g
Tłuszcze nienasycone
4.19 g
20.96 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
18.44 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
2.52 g
Cholesterol
35.68 mg
178.40 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
58.64 µg (mcg)
293.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.77 mg
Witamina B12
0.70 µg (mcg)
3.52 µg (mcg)
Witamina C
3.06 mg
15.32 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
2.64 mg
Retinol
54.64 µg (mcg)
273.20 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.48 mg
Niacyna
1.59 mg
7.97 mg
Foliany
13.12 µg (mcg)
65.60 µg (mcg)
Beta karoten
47.28 µg (mcg)
236.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
118.00 mg
590.00 mg
Potas
218.20 mg
1091.00 mg
Wapń
79.44 mg
397.20 mg
Fosfor
125.28 mg
626.40 mg
Magnez
23.68 mg
118.40 mg
Żelazo
1.06 mg
5.32 mg
Cynk
1.58 mg
7.88 mg
Miedź
0.13 mg
0.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanka z mozzarellą 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekanka z mozzarellą

Lista alergenów dla zapiekanka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło klarowane

Cena przygotowania zapiekanka z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Bakłażan
300 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
60.90
Jak oceniasz przepis na zapiekanka z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.1% osób