Zapiekanka z mozzarellą

Opublikowano: 16.12.2021 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z mozzarellą podana w naczyniu do zapiekania stojącym na drewnianym blacie. Dookoła leżą przyprawy oraz surowe warzywa.
Zapiekanka z mozzarellą
Zapiekanka z mozzarellą to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą pyszną i prostą do zrobienia zapiekankę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1046 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron penne (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
  • Ser Mozzarella (300 g)
  • Bakłażan 1 mała sztuka (300 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Masło klarowane (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na zapiekanka z mozzarellą krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Usmaż mięso.

Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanka z mozzarellą

Zapiekanka z mozzarellą to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe. Makaronowa zapiekanka będzie także świetną propozycją na kolację w gronie znajomych. Przepis na zapiekankę z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, pomidory w puszce, bakłażan, mozzarella, sól, oregano, czosnek, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić zapiekankę z mozzarellą? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Usmaż mięso. Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa. Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, aż ser zrobi się rumiany. Potrwa to około 30 minut.

Pomidory z puszki są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie w kuchni w celu przyspieszenia pracy. Pomidory są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując pyszna zapiekanka jest dobra na obiad dla całej rodziny. Makaron z mięsem mielonym doskonale komponuje się z mozzarellą. Makaronowa zapiekanka jest bardzo szybka do przygotowania. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zapiekanka z mozzarellą

Lista alergenów dla zapiekanka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze zapiekanka z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z mozzarellą to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które jest białkiem łatwo przyswajalnym i pełnowartościowym. Zapiekanka nie jest daniem nisko kalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
209.36
1046.80
Białko (g)
9.35
46.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
18.43
92.15
Węglowodany przyswajalne (g)
16.84
84.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
7.96
Sacharoza (cukier) (g)
0.10
0.50
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.51
2.56
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.58
2.92
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula, bakłażan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
10.87
54.35
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
33.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.19
20.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
18.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.52
Cholesterol (mg)
35.68
178.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
58.64
293.20
Witamina B6 (mg)
0.15
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
3.52
Witamina C (mg)
3.06
15.32
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.34
Witamina E (mg)
0.53
2.64
Retinol (µg (mcg))
54.64
273.20
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Ryboflawina (mg)
0.10
0.48
Niacyna (mg)
1.59
7.97
Foliany (µg (mcg))
13.12
65.60
Beta karoten (µg (mcg))
47.28
236.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
118.00
590.00
Potas (mg)
218.20
1091.00
Wapń (mg)
79.44
397.20
Fosfor (mg)
125.28
626.40
Magnez (mg)
23.68
118.40
Żelazo (mg)
1.06
5.32
Cynk (mg)
1.58
7.88
Miedź (mg)
0.13
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanka z mozzarellą 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanka z mozzarellą

Koszt składników
60.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Bakłażan
300 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
60.90