Zapiekanka z mozzarellą
- Makaron penne (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Bakłażan - 1 mała sztuka (300 g)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na zapiekanka z mozzarellą krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
Usmaż mięso.
Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanka z mozzarellą
Zapiekanka z mozzarellą to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe. Makaronowa zapiekanka będzie także świetną propozycją na kolację w gronie znajomych. Przepis na zapiekankę z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso mielone wołowe, cebula, papryka ostra, pomidory w puszce, bakłażan, mozzarella, sól, oregano, czosnek, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić zapiekankę z mozzarellą? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Usmaż mięso. Pokrój bakłażana w kostkę i dodaj do mięsa. Dodaj pomidory z puszki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką, wymieszaj. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z sosem, przełóż do ceramicznej formy do zapiekania i na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, aż ser zrobi się rumiany. Potrwa to około 30 minut.
Pomidory z puszki są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie w kuchni w celu przyspieszenia pracy. Pomidory są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.
Podsumowując pyszna zapiekanka jest dobra na obiad dla całej rodziny. Makaron z mięsem mielonym doskonale komponuje się z mozzarellą. Makaronowa zapiekanka jest bardzo szybka do przygotowania. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zapiekanka z mozzarellą
Lista alergenów dla zapiekanka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło klarowane
Wartości odżywcze zapiekanka z mozzarellą
Zapiekanka z mozzarellą to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest także bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, które jest białkiem łatwo przyswajalnym i pełnowartościowym. Zapiekanka nie jest daniem nisko kalorycznym.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.