Zapiekanka z mięsem z rosołu

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa zapiekanka z resztkami rosołu
Zapiekanka z mięsem z rosołu
Zapiekanka z mięsem z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale sycących dań. Całość jest niezwykle odżywcza i zabiera tylko kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
581 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (700 g)
  • Makaron bezjajeczny (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Kukurydza konserwowa (65 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Ser cheddar (80 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu krok po kroku

Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane mięso. Dodaj koncentrat i paprykę słodką. Całość dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente. Następnie odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę, dodaj do makaronu.

Kukurydzę odcedź i dodaj do pozostałych składników.

Na wierzchu naczynia ułóż mięso z patelni.

W misce zmieszaj śmietankę z przyprawami. Sos wlej do naczynia.

Zapiekankę posyp startym żółtym serem.

Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 40 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsem z rosołu

Zapiekanka z mięsem z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale sycących dań. Całość jest niezwykle odżywcza i zabiera tylko kilka chwil.

Przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu to świetna opcja dla każdego, kto nie lubi siedzieć w kuchni zbyt długo. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych piekarnikach dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z mięsem z rosołu, by była szybka, smaczna i dobra na obiad, to ten łatwy przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, które zwykle kończy w naleśnikach lub pierogach, albo co gorsze w śmietniku. Choć może się wydawać, że z gotowanego mięsa nie wyjdzie smaczna zapiekanka, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Oprócz tego dodaje się do niej również mnóstwo warzyw. Wspaniale w tym wypadku sprawdzają się warzywa mrożone. Można skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w każdym większym sklepie. Ich użycie zwiększa różnorodność w daniu, gdyż zwykle zawierają one sporo różnych rodzajów warzyw. Ta zapiekanka to doskonały pomysł na włączenie znacznej ilości jarzyn do swojego dziennego menu, zwłaszcza że są one podane w tak pyszny sposób. To danie wspaniale sprawdzi się na obiad.

Alergeny w zapiekance z mięsem z rosołu

Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
    • sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem z rosołu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
184.73
581.91
Białko (g)
10.19
32.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
10.81
34.04
Węglowodany przyswajalne (g)
9.95
31.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
11.31
35.62
Tłuszcze nasycone (g)
7.90
24.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
10.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
8.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
2.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.18
Brak danych dla: oliwa z oliwek, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.79
119.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
35.65
112.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.75
55.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.66
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.80
46.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
7.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.70
46.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
222.17
699.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
74.39
234.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
186.06
586.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.89
125.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.02
365.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.71
62.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.05
3.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z mięsem z rosołu 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z mięsem z rosołu

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
700 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
11.20
Za 700 g
Makaron bezjajeczny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Kukurydza konserwowa
65 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 65 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Ser cheddar
80 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.47
Za 80 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Koszt składników
68.00