Zapiekanka z mięsem z rosołu
- Udko kurczaka bez skóry (700 g)
- Makaron bezjajeczny (200 g)
- Cebula (100 g)
- Koncentrat pomidorowy (25 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Kukurydza konserwowa (65 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cukinia (150 g)
- Ser cheddar (80 g)
- Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
Przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu krok po kroku
Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekane mięso. Dodaj koncentrat i paprykę słodką. Całość dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku al dente. Następnie odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę, dodaj do makaronu.
Kukurydzę odcedź i dodaj do pozostałych składników.
Na wierzchu naczynia ułóż mięso z patelni.
W misce zmieszaj śmietankę z przyprawami. Sos wlej do naczynia.
Zapiekankę posyp startym żółtym serem.
Zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsem z rosołu
Zapiekanka z mięsem z rosołu to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale sycących dań. Całość jest niezwykle odżywcza i zabiera tylko kilka chwil.
Przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu to świetna opcja dla każdego, kto nie lubi siedzieć w kuchni zbyt długo. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych piekarnikach dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z mięsem z rosołu, by była szybka, smaczna i dobra na obiad, to ten łatwy przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, które zwykle kończy w naleśnikach lub pierogach, albo co gorsze w śmietniku. Choć może się wydawać, że z gotowanego mięsa nie wyjdzie smaczna zapiekanka, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Oprócz tego dodaje się do niej również mnóstwo warzyw. Wspaniale w tym wypadku sprawdzają się warzywa mrożone. Można skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w każdym większym sklepie. Ich użycie zwiększa różnorodność w daniu, gdyż zwykle zawierają one sporo różnych rodzajów warzyw. Ta zapiekanka to doskonały pomysł na włączenie znacznej ilości jarzyn do swojego dziennego menu, zwłaszcza że są one podane w tak pyszny sposób. To danie wspaniale sprawdzi się na obiad.
Alergeny w zapiekance z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
- sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Śmietanka kremowa 36%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem z rosołu
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.