Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Opublikowano: 07.09.2022 r., 10:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami podana w białym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka z mięsem mielonym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest bardzo syta i łatwa do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
599 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne 8 średnich sztuk (800 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (350 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Ser żółty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.

Dodaj mięso na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 10 minut.

Wlej wodę i podduś przez 5 minut.

Dodaj do mięsa liść laurowy i ziele angielskie.

Połowę ziemniaków ułóż w naczyniu żaroodpornym i wyłóż mięso.

Przykryj mięso warstwą ziemniaków i dopraw je solą.

Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.

Podziel zapiekankę na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest szybka i łatwa do zrobienia. Można ją podawać na wiele różnych okazji. Zapiekankę podawać można na ciepło i na zimno. Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, pieczarki, papryka słodka, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ser żółty.

Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielony i pieczarkami? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Dodaj mięso na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 10 minut. Wlej wodę i podduś przez 5 minut. Dodaj do mięsa liść laurowy i ziele angielskie. Połowę ziemniaków ułóż w naczyniu żaroodpornym i wyłóż mięso. Przykryj mięso warstwą ziemniaków i dopraw je solą. Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut. Podziel zapiekankę na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Ziemniaki zawarte w zapiekance są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Podsumowując pyszna zapiekanka sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybka do zrobienia zapiekanka będzie idealna na obiad po pracy. Zapiekankę podać można podczas wielu różnych okazji.

Alergeny w zapiekance z mięsem mielonym i pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
133.20
599.39
Białko (g)
7.05
31.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.75
39.36
Węglowodany przyswajalne (g)
7.54
33.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
5.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.89
35.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.59
16.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.30
19.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
15.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.78
Cholesterol (mg)
24.06
108.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
8.88
39.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.30
41.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.83
39.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
9.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.38
60.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.79
12.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
59.52
267.83
Potas (mg)
322.89
1453.02
Wapń (mg)
46.65
209.91
Fosfor (mg)
113.50
510.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.25
82.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
3.04
Cynk (mg)
0.99
4.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
350 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
39.20