Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (350 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Ser żółty (100 g)
Przepis na zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki.
Dodaj mięso na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 10 minut.
Wlej wodę i podduś przez 5 minut.
Dodaj do mięsa liść laurowy i ziele angielskie.
Połowę ziemniaków ułóż w naczyniu żaroodpornym i wyłóż mięso.
Przykryj mięso warstwą ziemniaków i dopraw je solą.
Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch zapiekanki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.
Podziel zapiekankę na porcje i podawaj na dużym talerzu.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest szybka i łatwa do zrobienia. Można ją podawać na wiele różnych okazji. Zapiekankę podawać można na ciepło i na zimno. Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, pieczarki, papryka słodka, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ser żółty.
Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielony i pieczarkami? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i podsmaż pieczarki. Dodaj mięso na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 10 minut. Wlej wodę i podduś przez 5 minut. Dodaj do mięsa liść laurowy i ziele angielskie. Połowę ziemniaków ułóż w naczyniu żaroodpornym i wyłóż mięso. Przykryj mięso warstwą ziemniaków i dopraw je solą. Zetrzyj ser na tarce i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut. Podziel zapiekankę na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Ziemniaki zawarte w zapiekance są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Podsumowując pyszna zapiekanka sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Szybka do zrobienia zapiekanka będzie idealna na obiad po pracy. Zapiekankę podać można podczas wielu różnych okazji.
Alergeny w zapiekance z mięsem mielonym i pieczarkami
Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.