Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

Opublikowano: 26.11.2021 r., 9:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek
Pomysł na coś pysznego? Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z ryżem i szpinakiem to dobra i zdrowa inspiracja na obiad pieczony w piekarniku.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
630 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ryż brązowy (300 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Pieczarki (250 g)
  • Suszone pomidory (150 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ser mozzarella light (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem krok po kroku

Ugotuj ryż.

Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.

Na oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj do niego posiekaną cebulę. Przypraw.

Gdy mięso z cebulką się podsmażą na tej samej patelni usmaż na połowie masła pokrojone w pół plastry pieczarki. Posól.

Ponownie, gdy pieczarki będą podsmażone odłóż je na bok i na tej samej patelni podduś na reszcie masła szpinak oraz posiekany czosnek. Dodaj sól do smaku.

Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietanką i przypraw.

Do naczynia żaroodpornego wyłóż warstwami ryż, zalej częścią przecieru ze śmietanką, wyłóż mięso i warzywa oraz pomidory suszone. Powtórz i wykorzystaj składniki. Wierzch posyp startym serem.

Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

Pomysł na coś pysznego? Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z ryżem i szpinakiem to dobra i zdrowa inspiracja na obiad pieczony w piekarniku. To szybka w wykonaniu zapiekanka z pomidorowym sosie. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek możesz przyrządzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy parę składników na zapiekankę ryżową, która jest pyszna, a zarazem dostarcza mnóstwo cennych właściwości. Jak zrobisz zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek otrzymasz super pomysł na lekkie i odżywcze danie, którym skutecznie się najesz.

Szybka zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek to dobra potrawa na obiad, którą upieczesz w piekarniku. Jest bardzo pyszna i prosta. Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek? Przygotuj wszystkie składniki. Ryż przed pieczeniem dobrze jest ugotować. W ten sposób upieczesz danie szybciej. Gdy nastawisz ryż do gotowania (posolony) również rozgrzej piekarnik. Potrawę najlepiej będzie upiec w naczyniu żaroodpornym. Podczas gotowania ryżu i grzania piekarnika przygotuj resztę składników. Mięso mielone usmaż z pokrojoną w kostkę cebulą z przyprawami. Gdy już będzie gotowe odłóż je na bok. Następnie na tej samej patelni, na maśle, usmaż pokrojone na pół i następnie w plastry pieczarki – posól je. Również odstaw je na bok po usmażeniu i wykorzystując tę samą patelnię podduś na maśle szpinak z posiekanym czosnkiem. Też należy posolić do smaku. Pokrój suszone pomidory w paski, a śmietankę wymieszaj z przecierem pomidorowym i przyprawami. Gdy wszystkie produkty są gotowe należy je wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Najlepiej warstwami: ryż, sos, mięso, warzywa – do wykorzystania składników. Na wierzch należy wsypać ser mozzarella starty na tarce. Pozostało jedynie upiec całość – wystarczy tylko około 25 minut, by ser się rozpuścił. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek może być już podany do stołu. Na obiady z rodziną nie ma nic lepszego.

Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z piekarnika zawiera bardzo dobre składniki. Nie dla każdego ryż brązowy jest akceptowalny. Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek inaczej? Oczywiście każdy inny rodzaj ryżu będzie odpowiedni. Ryż basmati, paraboiled i jaśminowy to bardzo dobre propozycje do zapiekanki. Do przepisu na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek użyto indyka. Gdy nie przepadasz za indykiem, zapiekanka będzie równie pyszna z innym mięsem: kurczakiem, wieprzowiną czy nawet wołowiną. Nie zapominaj o przyprawach. Nie musisz na nich oszczędzać. Dobrym pomysłem na smaczną zapiekankę będzie także dodanie innych ulubionych przypraw.

Alergeny w zapiekance z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

Lista alergenów dla zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy przepis, który dostarcza białko, węglowodany i tłuszcz. Bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
161.63
630.35
Białko (g)
11.48
44.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
16.63
64.85
Węglowodany przyswajalne (g)
14.60
56.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
7.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
6.14
23.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
13.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
10.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.57
6.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
4.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane, mięso mielone z indyka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.77
104.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina C (mg)
9.09
35.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
200.17
780.65
Potas (mg)
496.90
1937.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.01
429.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.80
7.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż brązowy
300 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser mozzarella light
250 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 250 g
Koszt składników
82.50