Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
- Ryż brązowy (300 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Szpinak (400 g)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Pieczarki (250 g)
- Suszone pomidory (150 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Ser mozzarella light (250 g)
Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem krok po kroku
Ugotuj ryż.
Nastaw piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
Na oleju podsmaż mięso mielone. Dodaj do niego posiekaną cebulę. Przypraw.
Gdy mięso z cebulką się podsmażą na tej samej patelni usmaż na połowie masła pokrojone w pół plastry pieczarki. Posól.
Ponownie, gdy pieczarki będą podsmażone odłóż je na bok i na tej samej patelni podduś na reszcie masła szpinak oraz posiekany czosnek. Dodaj sól do smaku.
Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietanką i przypraw.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż warstwami ryż, zalej częścią przecieru ze śmietanką, wyłóż mięso i warzywa oraz pomidory suszone. Powtórz i wykorzystaj składniki. Wierzch posyp startym serem.
Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
Pomysł na coś pysznego? Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z ryżem i szpinakiem to dobra i zdrowa inspiracja na obiad pieczony w piekarniku. To szybka w wykonaniu zapiekanka z pomidorowym sosie. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek możesz przyrządzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy parę składników na zapiekankę ryżową, która jest pyszna, a zarazem dostarcza mnóstwo cennych właściwości. Jak zrobisz zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek otrzymasz super pomysł na lekkie i odżywcze danie, którym skutecznie się najesz.
Szybka zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek to dobra potrawa na obiad, którą upieczesz w piekarniku. Jest bardzo pyszna i prosta. Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek? Przygotuj wszystkie składniki. Ryż przed pieczeniem dobrze jest ugotować. W ten sposób upieczesz danie szybciej. Gdy nastawisz ryż do gotowania (posolony) również rozgrzej piekarnik. Potrawę najlepiej będzie upiec w naczyniu żaroodpornym. Podczas gotowania ryżu i grzania piekarnika przygotuj resztę składników. Mięso mielone usmaż z pokrojoną w kostkę cebulą z przyprawami. Gdy już będzie gotowe odłóż je na bok. Następnie na tej samej patelni, na maśle, usmaż pokrojone na pół i następnie w plastry pieczarki – posól je. Również odstaw je na bok po usmażeniu i wykorzystując tę samą patelnię podduś na maśle szpinak z posiekanym czosnkiem. Też należy posolić do smaku. Pokrój suszone pomidory w paski, a śmietankę wymieszaj z przecierem pomidorowym i przyprawami. Gdy wszystkie produkty są gotowe należy je wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Najlepiej warstwami: ryż, sos, mięso, warzywa – do wykorzystania składników. Na wierzch należy wsypać ser mozzarella starty na tarce. Pozostało jedynie upiec całość – wystarczy tylko około 25 minut, by ser się rozpuścił. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek może być już podany do stołu. Na obiady z rodziną nie ma nic lepszego.
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z piekarnika zawiera bardzo dobre składniki. Nie dla każdego ryż brązowy jest akceptowalny. Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek inaczej? Oczywiście każdy inny rodzaj ryżu będzie odpowiedni. Ryż basmati, paraboiled i jaśminowy to bardzo dobre propozycje do zapiekanki. Do przepisu na zapiekankę z mięsa mielonego i pieczarek użyto indyka. Gdy nie przepadasz za indykiem, zapiekanka będzie równie pyszna z innym mięsem: kurczakiem, wieprzowiną czy nawet wołowiną. Nie zapominaj o przyprawach. Nie musisz na nich oszczędzać. Dobrym pomysłem na smaczną zapiekankę będzie także dodanie innych ulubionych przypraw.
Alergeny w zapiekance z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
Lista alergenów dla zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze zapiekanki z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
Zdrowy przepis, który dostarcza białko, węglowodany i tłuszcz. Bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.