Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Opublikowano: 23.01.2022 r., 13:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Dużą ilość porcji przygotujesz w krótkim czasie.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
419 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Makaron penne - 2 szklanki (400 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż 10 minut.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj mięso, pomidory z puszki.

Na końcu dodaj plastry mozzarelli lub tartą mozzarellę.

Zapiecz zapiekankę w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Po upieczeniu posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: makaron, pomidory z puszki, mięso mielone, cebula, czosnek, ser i odrobina oleju.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby zapiekanka była w wersji bezglutenowej skorzystaj np. z makaronu gryczanego.

Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.

Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.

Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Dokładnie jak zrobić zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego opisuję nieco niżej.

Sam zobacz, że przepis na zapiekankę z makaronu i mięso mielonego jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.

Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Alergeny w zapiekance z makaronu i mięsa mielonego

Lista alergenów dla zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Danie w prosty sposób przygotujesz w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz makaron.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
209.52
419.04
Białko (g)
14.60
29.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.01
42.02
Węglowodany przyswajalne (g)
19.62
39.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.47
14.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
6.64
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
8.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
5.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
2.93
Cholesterol (mg)
37.45
74.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
36.74
73.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.48
8.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.22
Witamina E (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.36
56.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.37
6.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.50
26.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
99.48
198.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
227.69
455.38
Potas (mg)
240.78
481.56
Wapń (mg)
87.19
174.39
Fosfor (mg)
176.24
352.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.58
61.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
2.48
Cynk (mg)
1.72
3.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Makaron penne
400 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
46.30