Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Makaron penne - 2 szklanki (400 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Natka pietruszki - 1 garść (20 g)
Przepis na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż 10 minut.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj mięso, pomidory z puszki.
Na końcu dodaj plastry mozzarelli lub tartą mozzarellę.
Zapiecz zapiekankę w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Po upieczeniu posyp obficie posiekaną natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Dzisiejsza zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: makaron, pomidory z puszki, mięso mielone, cebula, czosnek, ser i odrobina oleju.
W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby zapiekanka była w wersji bezglutenowej skorzystaj np. z makaronu gryczanego.
Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.
Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.
Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Dokładnie jak zrobić zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego opisuję nieco niżej.
Sam zobacz, że przepis na zapiekankę z makaronu i mięso mielonego jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.
Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.
Alergeny w zapiekance z makaronu i mięsa mielonego
Lista alergenów dla zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego
Danie w prosty sposób przygotujesz w wersji bezglutenowej, wystarczy, że zamienisz makaron.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.