Przepis na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.

Odcedź makaron i brokuł.

Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.

Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.

Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.

Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.

Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.

Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.

Odcedź makaron i brokuł.

Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.

Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.

Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.

Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.

Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.

Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
Koszt przygotowania dania
42.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
887 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
47

Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z rybą, makaronem i brokułem

Makaronowa zapiekanka z rybą i warzywami w śmietankowym sosie jest bardzo pyszna. To dobry pomysł na szybki posiłek z piekarnika dla całej rodziny. Zawiera łososia, brokuły, oliwki oraz dużą ilość sera żółtego. Przepis na zapiekankę z rybą jest świetną propozycją na obiad albo na kolację. Jest genialnym pomysłem na coś pysznego i prostego. Wygląda cudownie, ma piękne i wyraźne kolory. Jak zrobisz zapiekankę z rybą z warzywami oraz z makaronem szybko zniknie ze stołu, dlatego że jest tak smaczna.

Zapiekanka z rybą to dobra propozycja na smaczne danie. Ten pomysł na zapiekankę makaronową z pewnością wpisze się na obiadową listę w wielu domach. Jak zrobić zapiekankę z rybą? Przygotuj naczynie żaroodporne bez przykrywki. Do przepisu na zapiekankę z rybą najlepiej będzie wykorzystać ugotowany już makaron oraz brokuł. Wtedy makaronowa zapiekanka z rybą będzie szybciej gotowa. Ugotuj zatem brokuł i makaron w oddzielnych garnkach, w wodzie posolonej. Nie powinny być rozgotowane tylko ugotowane al. dente. W tym czasie nastaw piekarnik i zajmij się rybą. Dobrze jest wyjąć z łososia ości. Zdejmij także skórę. Umyj rybę i pokrój ją w nie za duże paski. Oliwki przekrój na pół. Do naczynia żaroodpornego wyłóż makaron, rybę, brokuł podzielony na niewielkie różyczki i oliwki. Dodaj do śmietanki przyprawy i wylej ją do naczynia żaroodpornego. Na koniec zetrzyj ser na tarce i posyp potrawę z wierzchu. Wstaw zapiekankę do pieczenia i piecz około 30 minut, aż ser się zarumieni.

Makaronowa zapiekanka z rybą pieczona w piekarniku, poza tym, że jest pyszna, może być zdrową potrawą. Jeżeli chcesz trochę wzbogacić w walory zdrowotne całą potrawę spróbuj modyfikacji. Jak zrobić zapiekankę z rybą, by była bardziej odżywcza? Przede wszystkim warto skupić się na zmianie makaronu. Lepszą alternatywą jest makaron z pełnego ziarna, gryczany bądź z roślin nasion strączkowych. Makaron z mąki pszennej oczyszczonej ma wyższy indeks glikemiczny oraz o wiele mniej cennych wartości (błonnika, witamin, składników mineralnych) od wyżej wymienionych. Ser żółty jest wysokokaloryczny i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli ograniczasz ich ilość warto użyć sera mozzarella. Ma on więcej białka i mniejszą kaloryczność. Łosoś to dobra ryba, która ma dużą zawartość kwasów omega-3. Przepis na zapiekankę z rybą będzie równie dobry z inną rybą, może być to pstrąg łososiowy, dorsz czy miruna. Najlepiej by było, gdyby ryba była świeża. Nie bój się warzyw i śmiało urozmaicaj. Tak skomponowana potrawa na obiad zrobiona w piekarniku jest zdrowa i smaczna.

Wartości odżywcze zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
246.55 kcal
887.59 kcal
Białko
13.27 g
47.77 g

Węglowodany w zapiekance z rybą, makaronem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
17.53 g
63.11 g
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.46 g
59.24 g
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
13.50 g
48.62 g
Tłuszcze nasycone
9.61 g
34.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.89 g
14.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.85 g
10.27 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
3.74 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina B6
0.18 mg
0.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
2.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
9.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
185.32 mg
667.14 mg
Potas
219.55 mg
790.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
141.72 mg
510.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
222.17 mg
799.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
45.21 mg
162.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
2.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.15 mg
4.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z rybą, makaronem i brokułem

Lista alergenów dla zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
54.40
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób