Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem

Opublikowano: 01.12.2021 r., 7:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
Makaronowa zapiekanka z rybą i warzywami w śmietankowym sosie jest bardzo pyszna. To dobry pomysł na szybki posiłek z piekarnika dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
887 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron muszelki (300 g)
  • Łosoś filet (400 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Brokuły (200 g)
  • Ser gouda (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem krok po kroku

Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.

Odcedź makaron i brokuł.

Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.

Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.

Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.

Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.

Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.

Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.

Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.

Odcedź makaron i brokuł.

Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.

Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.

Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.

Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.

Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem

Makaronowa zapiekanka z rybą i warzywami w śmietankowym sosie jest bardzo pyszna. To dobry pomysł na szybki posiłek z piekarnika dla całej rodziny. Zawiera łososia, brokuły, oliwki oraz dużą ilość sera żółtego. Przepis na zapiekankę z rybą jest świetną propozycją na obiad albo na kolację. Jest genialnym pomysłem na coś pysznego i prostego. Wygląda cudownie, ma piękne i wyraźne kolory. Jak zrobisz zapiekankę z rybą z warzywami oraz z makaronem szybko zniknie ze stołu, dlatego że jest tak smaczna.

Zapiekanka z rybą to dobra propozycja na smaczne danie. Ten pomysł na zapiekankę makaronową z pewnością wpisze się na obiadową listę w wielu domach. Jak zrobić zapiekankę z rybą? Przygotuj naczynie żaroodporne bez przykrywki. Do przepisu na zapiekankę z rybą najlepiej będzie wykorzystać ugotowany już makaron oraz brokuł. Wtedy makaronowa zapiekanka z rybą będzie szybciej gotowa. Ugotuj zatem brokuł i makaron w oddzielnych garnkach, w wodzie posolonej. Nie powinny być rozgotowane tylko ugotowane al. dente. W tym czasie nastaw piekarnik i zajmij się rybą. Dobrze jest wyjąć z łososia ości. Zdejmij także skórę. Umyj rybę i pokrój ją w nie za duże paski. Oliwki przekrój na pół. Do naczynia żaroodpornego wyłóż makaron, rybę, brokuł podzielony na niewielkie różyczki i oliwki. Dodaj do śmietanki przyprawy i wylej ją do naczynia żaroodpornego. Na koniec zetrzyj ser na tarce i posyp potrawę z wierzchu. Wstaw zapiekankę do pieczenia i piecz około 30 minut, aż ser się zarumieni.

Makaronowa zapiekanka z rybą pieczona w piekarniku, poza tym, że jest pyszna, może być zdrową potrawą. Jeżeli chcesz trochę wzbogacić w walory zdrowotne całą potrawę spróbuj modyfikacji. Jak zrobić zapiekankę z rybą, by była bardziej odżywcza? Przede wszystkim warto skupić się na zmianie makaronu. Lepszą alternatywą jest makaron z pełnego ziarna, gryczany bądź z roślin nasion strączkowych. Makaron z mąki pszennej oczyszczonej ma wyższy indeks glikemiczny oraz o wiele mniej cennych wartości (błonnika, witamin, składników mineralnych) od wyżej wymienionych. Ser żółty jest wysokokaloryczny i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli ograniczasz ich ilość warto użyć sera mozzarella. Ma on więcej białka i mniejszą kaloryczność. Łosoś to dobra ryba, która ma dużą zawartość kwasów omega-3. Przepis na zapiekankę z rybą będzie równie dobry z inną rybą, może być to pstrąg łososiowy, dorsz czy miruna. Najlepiej by było, gdyby ryba była świeża. Nie bój się warzyw i śmiało urozmaicaj. Tak skomponowana potrawa na obiad zrobiona w piekarniku jest zdrowa i smaczna.

Alergeny w zapiekance z rybą, makaronem i brokułem

Lista alergenów dla zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem

na 100g gotowej potrawy

W przepisie znajdują się wszystkie potrzebne składniki. Makaron to główne źródło węglowodanów, ryba i ser obfitują w tłuszcz, a ryba dodatkowo ma sporo białka. Tłuszcz z ryby jest bardzo zdrowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
246.55
887.59
Białko (g)
13.27
47.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
17.53
63.11
Węglowodany przyswajalne (g)
16.46
59.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
3.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
13.50
48.62
Tłuszcze nasycone (g)
9.61
34.61
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
14.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
10.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
3.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.45
120.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
70.83
254.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
2.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.44
48.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
2.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.79
236.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
9.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.31
87.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
58.34
210.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
185.32
667.14
Potas (mg)
219.55
790.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
141.72
510.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
222.17
799.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.21
162.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
2.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.15
4.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem

Koszt składników
54.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Brokuły
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
54.40