Zapiekanka z rybą, makaronem i brokułem
- Makaron muszelki (300 g)
- Łosoś filet (400 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Brokuły (200 g)
- Ser gouda (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na zapiekankę z rybą, makaronem i brokułem krok po kroku
Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.
Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.
Odcedź makaron i brokuł.
Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.
Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.
Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.
Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.
Makaron i brokuł ugotuj al. dente w posolonej wodzie.
Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni Celsjusza.
Usuń z łososia ości. Zdejmij skórę. Umytą rybę pokrój w paski.
Odcedź makaron i brokuł.
Makaron wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
Na makaron wyłóż brokuł, łososia oraz oliwki pokrojone na pół.
Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wylej ją na wszystkie składniki.
Ser zetrzyj na tarce i posyp z wierzchu zapiekankę.
Piecz zapiekankę przez około 25-30minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem
Makaronowa zapiekanka z rybą i warzywami w śmietankowym sosie jest bardzo pyszna. To dobry pomysł na szybki posiłek z piekarnika dla całej rodziny. Zawiera łososia, brokuły, oliwki oraz dużą ilość sera żółtego. Przepis na zapiekankę z rybą jest świetną propozycją na obiad albo na kolację. Jest genialnym pomysłem na coś pysznego i prostego. Wygląda cudownie, ma piękne i wyraźne kolory. Jak zrobisz zapiekankę z rybą z warzywami oraz z makaronem szybko zniknie ze stołu, dlatego że jest tak smaczna.
Zapiekanka z rybą to dobra propozycja na smaczne danie. Ten pomysł na zapiekankę makaronową z pewnością wpisze się na obiadową listę w wielu domach. Jak zrobić zapiekankę z rybą? Przygotuj naczynie żaroodporne bez przykrywki. Do przepisu na zapiekankę z rybą najlepiej będzie wykorzystać ugotowany już makaron oraz brokuł. Wtedy makaronowa zapiekanka z rybą będzie szybciej gotowa. Ugotuj zatem brokuł i makaron w oddzielnych garnkach, w wodzie posolonej. Nie powinny być rozgotowane tylko ugotowane al. dente. W tym czasie nastaw piekarnik i zajmij się rybą. Dobrze jest wyjąć z łososia ości. Zdejmij także skórę. Umyj rybę i pokrój ją w nie za duże paski. Oliwki przekrój na pół. Do naczynia żaroodpornego wyłóż makaron, rybę, brokuł podzielony na niewielkie różyczki i oliwki. Dodaj do śmietanki przyprawy i wylej ją do naczynia żaroodpornego. Na koniec zetrzyj ser na tarce i posyp potrawę z wierzchu. Wstaw zapiekankę do pieczenia i piecz około 30 minut, aż ser się zarumieni.
Makaronowa zapiekanka z rybą pieczona w piekarniku, poza tym, że jest pyszna, może być zdrową potrawą. Jeżeli chcesz trochę wzbogacić w walory zdrowotne całą potrawę spróbuj modyfikacji. Jak zrobić zapiekankę z rybą, by była bardziej odżywcza? Przede wszystkim warto skupić się na zmianie makaronu. Lepszą alternatywą jest makaron z pełnego ziarna, gryczany bądź z roślin nasion strączkowych. Makaron z mąki pszennej oczyszczonej ma wyższy indeks glikemiczny oraz o wiele mniej cennych wartości (błonnika, witamin, składników mineralnych) od wyżej wymienionych. Ser żółty jest wysokokaloryczny i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli ograniczasz ich ilość warto użyć sera mozzarella. Ma on więcej białka i mniejszą kaloryczność. Łosoś to dobra ryba, która ma dużą zawartość kwasów omega-3. Przepis na zapiekankę z rybą będzie równie dobry z inną rybą, może być to pstrąg łososiowy, dorsz czy miruna. Najlepiej by było, gdyby ryba była świeża. Nie bój się warzyw i śmiało urozmaicaj. Tak skomponowana potrawa na obiad zrobiona w piekarniku jest zdrowa i smaczna.
Alergeny w zapiekance z rybą, makaronem i brokułem
Lista alergenów dla zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zapiekanki z rybą, makaronem i brokułem
W przepisie znajdują się wszystkie potrzebne składniki. Makaron to główne źródło węglowodanów, ryba i ser obfitują w tłuszcz, a ryba dodatkowo ma sporo białka. Tłuszcz z ryby jest bardzo zdrowy.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.