Zapiekanka z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
- Makaron świderki (300 g)
- Szpinak (400 g)
- Łosoś wędzony (400 g)
- Cebula (150 g)
- Serek ricotta (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Masło klarowane (15 g)
- Ser Feta (200 g)
- Ser gouda (250 g)
Przepis na zapiekankę z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem krok po kroku
Wstaw piekarnik, by się grzał.
Nastaw go na 200 stopni Celsjusza.
Ugotuj makaron al dente (wodę posól).
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posól.
Smaż, aż szpinak zmięknie.
Po tym czasie dodaj ricottę i rozpuść ją, by nie było grudek.
Do naczynia żaroodpornego włóż makaron.
Przykryj go szpinakiem, zalej śmietanką wymieszaną z przyprawami i wyłóż kawałki łososia.
Na wierzch wyłóż starty żółty ser na tarce oraz posyp pokruszonym serem feta.
Piecz wszystko do zarumienienia sera około 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
Genialny pomysł na smaczną makaronową zapiekankę z łososiem wędzonym ze szpinakiem, ricottą oraz śmietankowym sosem to prawdziwa bomba. To najlepszy przepis na obiad. Zapiekanka z łososia to dobra potrawa, która jest fantastycznie kremowa i idealna w smaku. Przepis na zapiekankę z łososia jest błyskawiczny. Wykonanie go zajmie niewiele czasu, więc jest dobrym pomysłem na szybkie danie z piekarnika. Jak zrobisz zapiekankę z łososia ze szpinakiem na pewno się nie zawiedziesz i przygotujesz ją nie jeden raz.
Makaronowa zapiekanka z łososia jest bardzo smaczna i prosta do zrobienia. To doskonały pomysł na potrawę z piekarnika, która pasuje na obiady rodzinne. Jak zrobić zapiekankę z łososia? Zapiekankę upiecz w naczyniu żaroodpornym. Do przepisu na zapiekankę z łososia ugotuj w osolonej wodzie makaron – to znacznie przyspieszy pieczenie. Szpinak także należy przygotować na patelni. Na dużą patelnię wyłóż masło. Rozgrzej je i usmaż na nim pokrojoną cebulę. Jak się zarumieni dodaj szpinak (świeży jest super, ale mrożony też będzie dobry), sól oraz rozgnieciony czosnek. Smaż do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj wtedy ricottę i dokładnie połącz ją z warzywami. Jak nie będzie grudek przestań gotować. Ugotowany makaron odcedź z wody. Wyłóż go do naczynia żaroodpornego. Na makaron dodaj szpinak, a na nim ułóż kawałki łososia. Śmietankę przypraw i zalej wszystko. Wierzch posyp startym na tarce serem żółtym. Ser feta pokrusz w dłoniach i również wyłóż na wierzch. Przepis na zapiekankę z łososia wystarczy piec 25 minut, by ser się ładnie zarumienił.
Makaronowa zapiekanka z łososia ze szpinakiem jest pyszna, a przy tym także wysokokaloryczna. Możesz sprawić, by miała mniejszą kaloryczność, a jednocześnie zawierała więcej wartości. Jak zrobić zapiekankę z łososia, by potrawa była smaczna, ale o wiele bardziej zdrowa? Dobra będzie zamiana sera żółtego na ser mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu. Zmniejszy to kaloryczność potrawy, a jednocześnie zwiększy podaż białka. Makaron warto zastąpić pełnoziarnistym. Świetny będzie też makaron z nasion roślin strączkowych (z soczewicy, ciecierzycy) albo gryczany. Są one skarbnicą błonnika, mają niższy indeks glikemiczny, zawierają więcej białka, witamin i minerałów. Zapiekanka z wędzonym łososiem także może być potrawą dostarczającą potrzebne składniki. Taki posiłek na obiad będzie zarówno pyszny, jak i zdrowy.
Pyszna zapiekanka z wędzonym łososiem nie jest potrawą nijaką. Jej smak jest wyrazisty. Zapiekanka z wędzonego łososia to doskonały przykład na wytrawny obiad dla fanów łososia wędzonego.
Alergeny w zapiekance z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
Lista alergenów dla zapiekanki z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
- Ser Feta
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
Zapiekanka z łososiem zawiera wszystkie składniki odżywcze. Jest bardzo sycąca, ale jednocześnie ma wysoką wartość kaloryczną.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.