Zapiekanka z kurkami

Opublikowano: 07.12.2021 r., 19:02 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurki w zapiekance serowej
Zapiekanka z kurkami
Zapiekanka ziemniaczana z kurkami to doskonały pomysł na obiad lub spotkanie rodzinne. Jest aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
273 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurki świeże (400 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Ziemniaki średnie - 5 ziemniaków (375 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na zapiekankę z kurkami krok po kroku

Kurki oczyść i dokładnie umyj. Rozdrobnij je na mniejsze części.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzyby Dopraw je solą i pieprzem. Podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebule.

Gotowe grzyby odłóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż mięso pokrojone w kostkę. Dopraw je.

Do gotowego mięsa dodaj kurki i śmietanę. Poczekaj, aż sos zgęstnieje.

Ugotuj al'dente ziemniaki w osolonej wodzie. Gotowe pokrój na plasterki.

Do naczynia żaroodpornego dodaj ziemniaki i farsz mięsno - grzybowy. Wymieszaj składniki. Całość posyp tartym serem mozzarella.

Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kurkami

Pyszna zapiekanka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub spotkanie rodzinne. Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kurkami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekankę z kurkami? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy oczyścić kurki, dokładnie je umyć i rozdrobnić na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy grzyby oraz doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy dalej. Gotowy farsz przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Mięso doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy do niego kurki z cebulą oraz śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje. Do zapiekanki również są potrzebne ziemniaki ugotowane a’dente. Gotowe kroimy w plastry. Na koniec wszystkie składniki dodajemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Całość posypujemy tartym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na zapiekankę z kurkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas.

Zapiekanka z kurkami przygotowana w piekarniku posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w zapiekance z kurkami

Lista alergenów dla zapiekanki z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zapiekanki z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka ziemniaczana z kurkami składa się z dobrej jakości produktów, które dostarczają naszemu organizmowi dużo dobrych wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
109.26
273.15
Białko (g)
9.42
23.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.95
17.38
Węglowodany przyswajalne (g)
5.51
13.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.60
Sacharoza (cukier) (g)
0.04
0.09
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.34
0.84
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.06
0.14
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.91
12.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.67
6.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.24
5.61
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
4.72
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.89
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.03
77.58
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
26.09
65.23
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.69
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.83
12.07
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.28
3.21
Witamina E (mg)
0.38
0.96
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.49
63.74
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.15
0.37
Niacyna (mg)
4.00
9.99
Foliany (µg (mcg))
9.24
23.11
Beta karoten (µg (mcg))
6.86
17.15
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
61.71
154.27
Potas (mg)
346.10
865.25
Wapń (mg)
62.00
155.01
Fosfor (mg)
123.27
308.18
Magnez (mg)
20.42
51.05
Żelazo (mg)
1.15
2.87
Cynk (mg)
0.71
1.77
Miedź (mg)
0.12
0.31
Mangan (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: cebula, śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kurkami 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kurkami

Koszt składników
77.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
375 g
5 ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
77.70