Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Opublikowano: 07.01.2022 r., 21:16 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami w brązowym naczyniu do zapiekania
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
Ta pyszna zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami to świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Do jej wykonania możesz wykorzystać też ziemniaki ugotowane np. dzień wcześniej.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
409 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki ugotowane (1000 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (400 g)
  • Cebula 1 sztuka (90 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, miseczka

Przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami krok po kroku

Ugotowane ziemniaki dobrze ostudź i pokrój na plasterki.

Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój ją w cienkie paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pierś z kurczaka umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Potnij w cienkie paski i przełóż do miski. Dobrze posyp przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na niej kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka przełóż do innego naczynia.

Na tę samą patelnię dodaj pozostały olej i usmaż cebulę z papryką. Dopraw solą.

Gdy papryka zrobi się chrupiąca, dodaj przecier pomidorowy i kurczaka. Wszystko razem smaż jeszcze około 5 minut.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

W małej miseczce wymieszaj jajka, ser i śmietanę. Dopraw pieprzem ziołowym i solą.

Na dnie naczynia żaroodpornego poukładaj połowę ziemniaków.

Na to wyłóż kurczaka z papryką i cebulą.

Całość przykryj pozostałymi ziemniaki.

Wierzch zapiekanki polej przygotowanym sosem z jajek, sera i śmietany.

Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami

Ta pyszna zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami to świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Do jej wykonania możesz wykorzystać też ziemniaki ugotowane np. dzień wcześniej.

Jeśli chcesz wykonać przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami potrzebujesz dodatkowo paprykę, cebulę, przecier pomidorowy, jajka, śmietanę i żółty ser. Na samym początku przygotuj kurczaka. Pierś podziel na małe paseczki i wymieszaj je z przyprawami. Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Na części oleju podsmaż kurczaka. Gdy będzie gotowy, przełóż do innego naczynia, a na tej samej patelni usmaż paprykę z cebulą. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru i kurczaka na patelnie, by sos się ładnie połączył. Ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w plastry. Połową wyłóż naczynie żaroodporne. Na to rozłóż równomiernie warzywa z piersią z kurczaka. Wierzch przykryj pozostałymi ziemniakami. Całości dopieszcza sos przygotowany ze śmietany, jajek i sera żółtego, którym równomiernie polej górę zapiekanki. Tak przygotowaną piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż ser się zarumieni. Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami. To danie to świetny pomysł na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Ostatnim rodzajem jest typ C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Jeśli chcesz wybrać dobre ziemniaki do naszej zapiekanki, użyj tych o typie A lub B.

Alergeny w zapiekance z kurczakiem i ziemniakami

Lista alergenów dla zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
117.11
409.87
Białko (g)
7.23
25.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.52
33.32
Węglowodany przyswajalne (g)
8.33
29.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.67
19.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.10
10.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
8.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
6.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.22
Cholesterol (mg)
46.80
163.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
56.74
198.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.68
82.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.50
Witamina E (mg)
0.58
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.38
113.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.46
8.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.47
61.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
254.63
891.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
162.41
568.44
Potas (mg)
285.63
999.70
Wapń (mg)
56.62
198.16
Fosfor (mg)
108.95
381.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.62
68.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.71
Cynk (mg)
0.61
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami

Koszt składników
58.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
58.60