Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami
- Ziemniaki ugotowane (1000 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietana 18% (300 g)
- Ser gouda (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami krok po kroku
Ugotowane ziemniaki dobrze ostudź i pokrój na plasterki.
Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój ją w cienkie paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pierś z kurczaka umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Potnij w cienkie paski i przełóż do miski. Dobrze posyp przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na niej kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka przełóż do innego naczynia.
Na tę samą patelnię dodaj pozostały olej i usmaż cebulę z papryką. Dopraw solą.
Gdy papryka zrobi się chrupiąca, dodaj przecier pomidorowy i kurczaka. Wszystko razem smaż jeszcze około 5 minut.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W małej miseczce wymieszaj jajka, ser i śmietanę. Dopraw pieprzem ziołowym i solą.
Na dnie naczynia żaroodpornego poukładaj połowę ziemniaków.
Na to wyłóż kurczaka z papryką i cebulą.
Całość przykryj pozostałymi ziemniaki.
Wierzch zapiekanki polej przygotowanym sosem z jajek, sera i śmietany.
Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami
Ta pyszna zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami to świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnego obiadu. Do jej wykonania możesz wykorzystać też ziemniaki ugotowane np. dzień wcześniej.
Jeśli chcesz wykonać przepis na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami potrzebujesz dodatkowo paprykę, cebulę, przecier pomidorowy, jajka, śmietanę i żółty ser. Na samym początku przygotuj kurczaka. Pierś podziel na małe paseczki i wymieszaj je z przyprawami. Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Na części oleju podsmaż kurczaka. Gdy będzie gotowy, przełóż do innego naczynia, a na tej samej patelni usmaż paprykę z cebulą. Kolejnym krokiem jest dodanie przecieru i kurczaka na patelnie, by sos się ładnie połączył. Ugotowane wcześniej ziemniaki pokrój w plastry. Połową wyłóż naczynie żaroodporne. Na to rozłóż równomiernie warzywa z piersią z kurczaka. Wierzch przykryj pozostałymi ziemniakami. Całości dopieszcza sos przygotowany ze śmietany, jajek i sera żółtego, którym równomiernie polej górę zapiekanki. Tak przygotowaną piecz w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż ser się zarumieni. Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami. To danie to świetny pomysł na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Ostatnim rodzajem jest typ C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Jeśli chcesz wybrać dobre ziemniaki do naszej zapiekanki, użyj tych o typie A lub B.
Alergeny w zapiekance z kurczakiem i ziemniakami
Lista alergenów dla zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser gouda
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.