Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
- Makaron penne (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Brokuły (300 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułami krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej makaron al dente. Odcedź po ugotowaniu.
Brokuł umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie na półtwardo.
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Następnie mięso przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wedle uznania.
Do miski z mięsem dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Patelnię rozgrzej i podsmaż na niej mięso.
Do miski wybij jajko, dodaj do niej śmietanę oraz połowę parmezanu startego na małych oczkach jarzynowych. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ugotowany makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego wierzch połóż różyczki brokuła oraz kawałki kurczaka.
Całość zalej sosem śmietanowo-serowym i posyp pozostałym parmezanem startym na małych oczkach jarzynowych.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15-20 minut.
Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa pieczona w piekarniku jest szybka w przygotowaniu. Sprawdzony przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, mięso z piersi kurczaka, brokuł, śmietana 18%, parmezan, czosnek, jajko, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra.
A jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami? W garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj w niej makaron al dente. Odcedź po ugotowaniu. Brokuł umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w wodzie na półtwardo. Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie mięso przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wedle uznania. Do miski z mięsem dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej i podsmaż na niej mięso. Do miski wybij jajko, dodaj do niej śmietanę oraz połowę parmezanu startego na małych oczkach jarzynowych. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Ugotowany makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego wierzch połóż różyczki brokuła oraz kawałki kurczaka. Całość zalej sosem śmietanowo-serowym i posyp pozostałym parmezanem startym na małych oczkach jarzynowych. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut.
Brokuł zawiera witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. W brokule znajdziemy także składniki mineralne, do których zaliczymy: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Witamina C, podobnie jak sulforafan obecny w brokule, zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułem. Smaczna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w zapiekance z kurczakiem i brokułami
Lista alergenów dla zapiekanki z kurczakiem i brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.