Zapiekanka z kapustą kiszoną

Opublikowano: 03.01.2022 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z kapustą kiszoną w białym naczyniu żaroodpornym
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Zapiekanka z kapustą kiszoną to świetny pomysł na obiad. Ta dobra, ziemniaczana zapiekanka przygotowana bez mięsa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem nie tylko do mięs.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 70 min
346 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Kapusta kiszona 1 szklanka (150 g)
  • Cebula 2 sztuki (100 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną krok po kroku

Kapustę kiszoną odsącz z soku i posiekaj.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Na niej podduś przygotowane warzywa, aż lekko zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki umyj i pokrój w plasterki.

Naczynie żaroodporne posmaruj pozostałym masłem i wyłóż 1/3 ziemniaków.

Na ziemniaki wyłóż połowę kapusty kiszonej.

Przykryj połową pozostałych ziemniaków.

Na to rozłóż pozostałą ilość kapusty.

Na wierzchu rozłóż pozostałe ziemniaki.

W małej miseczce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

Polej równomiernie przygotowane warzywa.

Piecz pod przykryciem przez 60 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kapustą kiszoną

Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to naprawdę pyszna, wegetariańska zapiekanka.

Do jej przygotowania potrzebujesz ziemniaków, kapusty kiszonej, cebuli, śmietany, masła i jajek. W przepisie możecie użyć ziemniaków młodych lub późnych. Te pierwsze mogą być użyte razem ze skórką po dokładnym wyszorowaniu.

Na początku kapustę odciśnij z soku i posiekaj na drobne kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek podsmaż na maśle, po czym dodaj kapustę na patelnię. Podsmaż chwilę, aż zmięknie i dopraw solą i pieprzem. Surowe ziemniaki pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne natłuść pozostałym masłem i na jego dno wyłóż 1/3 przygotowanej kapusty z cebulą i czosnkiem. Na to połóż połowę ziemniaków i znów 1/3 kapusty. Rozłóż pozostałe ziemniaki i przykryj wszystko kapustą. W miseczce połącz śmietanę, jajka, sól i pieprz. Przygotowanym sosem zalej zapiekankę i piecz pod przykryciem przez 60 minut w 180 stopniach. Tak przygotowana zapiekanka będzie równie pyszna, jeśli na wierzchu posypiesz ją dodatkowo startym, żółtym serem i zdejmiesz przykrycie na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.

Kapusta kiszona to produkt powstający podczas procesu zasolenia i fermentacji. Charakteryzuje się mocno kwaśnym smakiem, który wynika z obecności kwasu mlekowego. Kwas ten powstaje na skutek rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście. To nadaje kapuście wielu zdrowotnych właściwości. Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie. Dostarczają one również wielu witamin z grupy B, które regulują metabolizm. Wiele składników przenika również do powstałego podczas fermentacji soku. Dlatego też w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na spożywanie właśnie soku z kiszenia warzyw.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Zapiekanka z kapustą kiszoną to świetny pomysł na obiad. Ta dobra, ziemniaczana zapiekanka przygotowana bez mięsa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do np. warzywnych placków.

Alergeny w zapiekance z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla zapiekanki z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

Kiszona kapusta i ziemniaki to produkty, które są bardzo popularne w polskiej diecie. Są to produkty nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
115.53
346.60
Białko (g)
3.31
9.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.58
28.75
Węglowodany przyswajalne (g)
8.24
24.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
4.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.35
22.04
Tłuszcze nasycone (g)
4.84
14.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.51
7.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.57
Cholesterol (mg)
67.51
202.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
62.70
188.09
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.52
Witamina C (mg)
10.58
31.74
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.80
Witamina E (mg)
0.28
0.83
Retinol (µg (mcg))
61.64
184.91
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.12
0.36
Niacyna (mg)
0.49
1.47
Foliany (µg (mcg))
18.31
54.94
Beta karoten (µg (mcg))
10.09
30.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
109.72
329.15
Potas (mg)
253.72
761.17
Wapń (mg)
42.77
128.31
Fosfor (mg)
73.16
219.47
Magnez (mg)
15.77
47.30
Żelazo (mg)
0.77
2.32
Cynk (mg)
0.41
1.24
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kapustą kiszoną 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kapustą kiszoną

Koszt składników
25.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kapusta kiszona
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cebula
100 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
25.40