Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

Opublikowano: 23.01.2022 r., 14:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka z kiszoną kapustą i mięsem mielonym to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny, którą przygotujesz w krótkim czasie. Przekonaj się sam jakie to dobre połączenie.
Przygotowanie 3 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
369 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser żółty 1 kostka (300 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym krok po kroku

Kapustę posiekaj, przełóż do garnka i zalej bulionem.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku i wymieszaj.

Kapustę i mięso wyłóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekankę posyp startym serem.

Jajka rozbij, roztrzep i dopraw do smaku, polej całą zapiekankę.

Zapiecz ją w piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku. Przy tym wszystkim będzie szybka i łatwa, poradzi sobie z nią każdy.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilku ogólnodostępnych składników, takich jak: kapusta kiszona, mięso mielone, cebula, czosnek, olej rzepakowy, jajka i ser żółty.

Przepis jest bezglutenowy, ponieważ nie zostały użyte produkty węglowodanowe takie jak ryż, kasza czy makaron.

Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.

Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Dokładny przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną i mięsem mielonym przedstawiam nieco niżej.

Sam zobacz, jaki to prosty przepis na zapiekankę, która będzie pyszna na obiad i na pewno zasmakuje każdemu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.

Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie dobra. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Przekonaj się jak zrobić zapiekankę z kapustą i mięsem, smacznego!

Alergeny w zapiekance z kapustą i mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

W przepisie na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Danie nie zawiera produktów dostarczających głównie węglowodanów, dlatego jest bezglutenowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
147.97
369.92
Białko (g)
12.77
31.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.49
6.22
Węglowodany przyswajalne (g)
1.64
4.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.73
24.34
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
12.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
11.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
8.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
3.36
Cholesterol (mg)
70.39
175.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
50.38
125.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.42
11.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.71
Witamina E (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.05
120.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.26
5.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.23
40.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.45
53.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
478.17
1195.42
Potas (mg)
163.30
408.24
Wapń (mg)
153.60
383.99
Fosfor (mg)
188.40
471.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.06
45.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
2.37
Cynk (mg)
1.67
4.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym

Koszt składników
55.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser żółty
300 g
1 kostka
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
55.40