Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liście laurowe
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Kapustę posiekaj, przełóż do garnka i zalej bulionem.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku i wymieszaj.

Kapustę i mięso wyłóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekankę posyp startym serem.

Jajka rozbij, roztrzep i dopraw do smaku, polej całą zapiekankę.

Zapiecz ją w piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut.

zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
26.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
369 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku. Przy tym wszystkim będzie szybka i łatwa, poradzi sobie z nią każdy.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilku ogólnodostępnych składników, takich jak: kapusta kiszona, mięso mielone, cebula, czosnek, olej rzepakowy, jajka i ser żółty.

Przepis jest bezglutenowy, ponieważ nie zostały użyte produkty węglowodanowe takie jak ryż, kasza czy makaron.

Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.

Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Dokładny przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną i mięsem mielonym przedstawiam nieco niżej.

Sam zobacz, jaki to prosty przepis na zapiekankę, która będzie pyszna na obiad i na pewno zasmakuje każdemu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.

Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie dobra. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Przekonaj się jak zrobić zapiekankę z kapustą i mięsem, smacznego!

Wartości odżywcze zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
147.97 kcal
369.92 kcal
Białko
12.77 g
31.93 g

Węglowodany w zapiekance z kapustą i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.49 g
6.22 g
Węglowodany przyswajalne
1.64 g
4.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
2.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.73 g
24.34 g
Tłuszcze nasycone
4.98 g
12.44 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
11.89 g
Tłuszcze jednonasycone
3.41 g
8.53 g
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
3.36 g
Cholesterol
70.39 mg
175.97 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
50.38 µg (mcg)
125.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
1.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.42 mg
11.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
48.05 µg (mcg)
120.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.26 mg
5.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.23 µg (mcg)
40.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
21.45 µg (mcg)
53.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
478.17 mg
1195.42 mg
Potas
163.30 mg
408.24 mg
Wapń
153.60 mg
383.99 mg
Fosfor
188.40 mg
471.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.06 mg
45.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.37 mg
Cynk
1.67 mg
4.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z kapustą i mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

W przepisie na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zapiekanki z kapustą i mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser żółty
300 g
1 kostka
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
55.40
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.0% osób