Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Opublikowano: 04.08.2021 r., 8:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z fasolką, makaronem, mięsem
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte śmietaną i serem żółtym.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
593 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron kokardki (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
  • Ser edamski (300 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym krok po kroku

Na wstępie przygotuj fasolkę i makaron do gotowania. Ugotuj al dente. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i smaż aż nie będzie surowe.

Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż parę minut aż zmięknie.

Gdy papryka będzie miękka zalej to przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy i podgotuj parę chwil.

Odcedzony makaron i fasolkę wymieszaj razem z mięsem z warzywami i sosem pomidorowym.

Wyłóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę wymieszaj ze świeżą natką pietruszki oraz przyprawami. Polej składniki po wierzchu.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz około 20 minut.

Po 20 minutach wyjmij zapiekankę i posyp na samej górze na całości starty żółty ser.

Piecz jeszcze kolejne 15 minut do rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte śmietaną i serem żółtym. Połączenie smaków jest znakomite. Ta aromatyczna i łatwa zapiekanka wpadnie w gusta każdego. Ciągnący ser, którego nie jest mało to coś, co wiele osób uwielbia. Ten przepis jest warty wypróbowania i to jak najszybciej. Najlepsza jest, gdy jest gorąca. Zielona fasolka szparagowa to dobry pomysł na urozmaicenie tradycyjnych przepisów na zapiekanki.

Przy przygotowaniu zapiekanki makaronowej z fasolką szparagową należy pamiętać, że nie powinno się za długo gotować ani makaronu ani fasolki. Składniki te powinny być ugotowane al. dente. Rozgotowane produkty nie będą zbyt smaczne. Z kolei zrobienie przepisu z nieugotowanych składników byłby o wiele bardziej czasochłonny. Pamiętaj, że zapiekanka jest pieczona przez jeszcze około 35 minut, więc w tym czasie składniki zdążą się dogotować.

Przepis może być zrobiony zarówno z fasolki szparagowej zielonej jak i żółtej lub użyć obu. By przygotować fasolkę należy najpierw usunąć z niej końcówki z każdej strony. Następnie należy ją umyć i ugotować. Gotuj ją około 15 minut. Powinna być pogotowana, ale za razem niezbyt miękka. Jeśli nie masz fasolki świeżej to zawsze można wykorzystać mrożoną. W takim wypadku należy gotować ją około 5 minut dłużej. Jeśli chodzi o makaron to najlepiej jest podczas gotowania spróbować. Jeśli w środku jest jeszcze surowy to za wcześnie. Powinien być także dogotowany, ale nie rozgotowany. Naczynie żaroodporne można wysmarować masłem albo olejem, ale nie jest to konieczne.

Przepis ma wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcze i węglowodany. By przepis był jeszcze bardziej wartościowy zamiast makaronu pszennego wykorzystaj pełnoziarnisty. Można sprawić, by przepis był bezglutenowy. Wystarczy tutaj tylko makaron z glutenem wymienić na makaron bezglutenowy (na przykład ryżowy, kukurydziany albo gryczany, chociaż ten ostatni ma specyficzny posmak, który nie każdemu odpowiada).

Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki. Jest źródłem błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
191.48
593.59
Białko (g)
9.19
28.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
12.29
38.11
Węglowodany przyswajalne (g)
11.11
34.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
12.00
37.21
Tłuszcze nasycone (g)
7.23
22.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
14.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
12.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
2.46
Cholesterol (mg)
35.68
110.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
78.85
244.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.44
41.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.25
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.85
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.19
183.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.24
44.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
211.11
654.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
177.92
551.57
Potas (mg)
236.56
733.34
Wapń (mg)
148.69
460.94
Fosfor (mg)
161.54
500.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.12
59.29
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
2.45
Cynk (mg)
1.29
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kokardki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Ser edamski
300 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
50.10