Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj.

Rozgrzej olej. Pokrój cebulę drobno, a kiełbasę w pół plastry. Usmaż na oleju.

Gdy ziemniaki i fasolka się ugotują odcedź je. Pokrój ziemniaki w pół plastry. Rozgrzej piekarnik.

Masło dodaj do niewielkiego garnka. Rozpuść i dodaj mąkę. Podsmaż chwilę i zalej częścią mleka. Cały czas mieszaj i gotuj, ma nie być grudek. Na bieżąco dodawaj mleko, by konsystencja była odpowiednia. Przypraw.

Do naczynia żaroodpornego włóż na dno połowę ziemniaków, dodaj trochę tymianku, następnie wyłóż połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą i połowę ugotowanej fasolki. Polej połową sosu i powtórz czynności.

Na wierzch dodaj starty ser i wstaw do piekarnika.

Piecz w 200 stopniach około 50 minut.

Często zadawane pytania

Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Koszt przygotowania dania
16.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z fasolką szparagową z ziemniakami oraz z kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem. Jest to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z niecodziennym dodatkiem zielonej lub żółtej fasolki szparagowej. Dodatkowo całość dopełnia kremowy beszamelowy sos a także ser żółty cudownie ciągnący się na wierzchu zapiekanki. Gorąca i aromatyczna zapiekanka jest idealna – klasycznie, ale z nutą czegoś nowego i innego. To dobry moment na skorzystanie z przepisu.

Tradycyjnie, przed przygotowaniem zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków i fasolki. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w posolonej wodzie około 20 minut – nie mają być dogotowane. Fasolkę pozbaw końcówek, umyj i także ugotuj. Gotowanie zajmie tylko 15 minut – również ma być niedogotowana. Mrożona fasolka nada się tak samo jak świeża, z jedną różnicą. Mrożony produkt należy gotować 5 minut dłużej. Zarówno zielona jak i żółta fasolka jest dobra.

Kiełbasy i cebuli nie trzeba smażyć, ale moim zdaniem lepiej smakują podsmażone. Cebulę można pokroić nie tylko w kostkę, ale też w piórka. Sos beszamelowy robi się dosyć łatwo. Trzeba jednak uważać przy dodawaniu mleka. Trzeba robić to stopniowo, czekać aż masa stanie się gładka i bez grudek i powtarzać czynność aż wszystkie składniki będą wykorzystane. Sos beszamelowy należy przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gałki muszkatołowej nie trzeba dodawać dużo, wystarczy ¼ łyżeczki.

Przepis jest źródłem węglowodanów, białek i tłuszczu. Tłuszcz to głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które znajdują się w kiełbasie i serze. Wybieraj dobre jakościowo produkty, bo takie można kupić. Gdy kiełbasa ma niewielką zawartość mięsa i zawiera mięso oddzielone mechaniczne (MOM) i inne niepotrzebne składniki może mieć o wiele więcej niekorzystnych kwasów tłuszczowych niż produkt „czysty” mający minimum 95% mięsa. Warto wiedzieć te rzeczy jeśli chce się wybierać mądrze i świadomie. Czasami można zjeść kiełbasę i ser żółty, byle by było zjadane z umiarem.

Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
117.04 kcal
415.48 kcal
Białko
4.48 g
15.92 g

Węglowodany w zapiekance z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
9.37 g
33.26 g
Węglowodany przyswajalne
8.33 g
29.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
3.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
7.03 g
24.97 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
12.10 g
Tłuszcze nienasycone
3.62 g
12.86 g
Tłuszcze jednonasycone
2.65 g
9.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
3.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
17.07 mg
60.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A
44.26 µg (mcg)
157.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
10.52 mg
37.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
1.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
40.28 µg (mcg)
143.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.92 mg
3.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.16 µg (mcg)
36.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
44.46 µg (mcg)
157.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
173.68 mg
616.58 mg
Potas
242.12 mg
859.52 mg
Wapń
78.94 mg
280.25 mg
Fosfor
99.24 mg
352.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.35 mg
61.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
1.87 mg
Cynk
0.59 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser gouda

Cena przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Fasolka szparagowa
300 g
7.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób