Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Opublikowano: 04.08.2021 r., 12:46 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z fasolki, kiełbasą, ziemniaki
Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Zapiekanka z fasolki szparagowej z ziemniakami oraz kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
415 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Kiełbasa podwawelska (300 g)
  • Fasolka szparagowa (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Masło (20 g)
  • Ser gouda (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami krok po kroku

Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj.

Rozgrzej olej. Pokrój cebulę drobno, a kiełbasę w pół plastry. Usmaż na oleju.

Gdy ziemniaki i fasolka się ugotują odcedź je. Pokrój ziemniaki w pół plastry. Rozgrzej piekarnik.

Masło dodaj do niewielkiego garnka. Rozpuść i dodaj mąkę. Podsmaż chwilę i zalej częścią mleka. Cały czas mieszaj i gotuj, ma nie być grudek. Na bieżąco dodawaj mleko, by konsystencja była odpowiednia. Przypraw.

Do naczynia żaroodpornego włóż na dno połowę ziemniaków, dodaj trochę tymianku, następnie wyłóż połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą i połowę ugotowanej fasolki. Polej połową sosu i powtórz czynności.

Na wierzch dodaj starty ser i wstaw do piekarnika.

Piecz w 200 stopniach około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Zapiekanka z fasolką szparagową z ziemniakami oraz z kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem. Jest to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z niecodziennym dodatkiem zielonej lub żółtej fasolki szparagowej. Dodatkowo całość dopełnia kremowy beszamelowy sos a także ser żółty cudownie ciągnący się na wierzchu zapiekanki. Gorąca i aromatyczna zapiekanka jest idealna – klasycznie, ale z nutą czegoś nowego i innego. To dobry moment na skorzystanie z przepisu.

Tradycyjnie, przed przygotowaniem zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków i fasolki. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w posolonej wodzie około 20 minut – nie mają być dogotowane. Fasolkę pozbaw końcówek, umyj i także ugotuj. Gotowanie zajmie tylko 15 minut – również ma być niedogotowana. Mrożona fasolka nada się tak samo jak świeża, z jedną różnicą. Mrożony produkt należy gotować 5 minut dłużej. Zarówno zielona jak i żółta fasolka jest dobra.

Kiełbasy i cebuli nie trzeba smażyć, ale moim zdaniem lepiej smakują podsmażone. Cebulę można pokroić nie tylko w kostkę, ale też w piórka. Sos beszamelowy robi się dosyć łatwo. Trzeba jednak uważać przy dodawaniu mleka. Trzeba robić to stopniowo, czekać aż masa stanie się gładka i bez grudek i powtarzać czynność aż wszystkie składniki będą wykorzystane. Sos beszamelowy należy przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gałki muszkatołowej nie trzeba dodawać dużo, wystarczy ¼ łyżeczki.

Przepis jest źródłem węglowodanów, białek i tłuszczu. Tłuszcz to głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które znajdują się w kiełbasie i serze. Wybieraj dobre jakościowo produkty, bo takie można kupić. Gdy kiełbasa ma niewielką zawartość mięsa i zawiera mięso oddzielone mechaniczne (MOM) i inne niepotrzebne składniki może mieć o wiele więcej niekorzystnych kwasów tłuszczowych niż produkt „czysty” mający minimum 95% mięsa. Warto wiedzieć te rzeczy jeśli chce się wybierać mądrze i świadomie. Czasami można zjeść kiełbasę i ser żółty, byle by było zjadane z umiarem.

Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Ser gouda

Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest zbilansowany. Jest źródłem każdego makroskładnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
117.04
415.48
Białko (g)
4.48
15.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
9.37
33.26
Węglowodany przyswajalne (g)
8.33
29.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
7.03
24.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
12.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
12.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
9.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
3.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.07
60.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
44.26
157.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.52
37.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.28
143.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
3.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.16
36.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
44.46
157.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
173.68
616.58
Potas (mg)
242.12
859.52
Wapń (mg)
78.94
280.25
Fosfor (mg)
99.24
352.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.35
61.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
1.87
Cynk (mg)
0.59
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami

Koszt składników
42.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Fasolka szparagowa
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Koszt składników
42.70