Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
- Ziemniaki późne (600 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Kiełbasa podwawelska (300 g)
- Fasolka szparagowa (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Masło (20 g)
- Ser gouda (70 g)
Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj.
Rozgrzej olej. Pokrój cebulę drobno, a kiełbasę w pół plastry. Usmaż na oleju.
Gdy ziemniaki i fasolka się ugotują odcedź je. Pokrój ziemniaki w pół plastry. Rozgrzej piekarnik.
Masło dodaj do niewielkiego garnka. Rozpuść i dodaj mąkę. Podsmaż chwilę i zalej częścią mleka. Cały czas mieszaj i gotuj, ma nie być grudek. Na bieżąco dodawaj mleko, by konsystencja była odpowiednia. Przypraw.
Do naczynia żaroodpornego włóż na dno połowę ziemniaków, dodaj trochę tymianku, następnie wyłóż połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą i połowę ugotowanej fasolki. Polej połową sosu i powtórz czynności.
Na wierzch dodaj starty ser i wstaw do piekarnika.
Piecz w 200 stopniach około 50 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Zapiekanka z fasolką szparagową z ziemniakami oraz z kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na obiad. Jest znakomita pod każdym względem. Jest to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą z niecodziennym dodatkiem zielonej lub żółtej fasolki szparagowej. Dodatkowo całość dopełnia kremowy beszamelowy sos a także ser żółty cudownie ciągnący się na wierzchu zapiekanki. Gorąca i aromatyczna zapiekanka jest idealna – klasycznie, ale z nutą czegoś nowego i innego. To dobry moment na skorzystanie z przepisu.
Tradycyjnie, przed przygotowaniem zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków i fasolki. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj w posolonej wodzie około 20 minut – nie mają być dogotowane. Fasolkę pozbaw końcówek, umyj i także ugotuj. Gotowanie zajmie tylko 15 minut – również ma być niedogotowana. Mrożona fasolka nada się tak samo jak świeża, z jedną różnicą. Mrożony produkt należy gotować 5 minut dłużej. Zarówno zielona jak i żółta fasolka jest dobra.
Kiełbasy i cebuli nie trzeba smażyć, ale moim zdaniem lepiej smakują podsmażone. Cebulę można pokroić nie tylko w kostkę, ale też w piórka. Sos beszamelowy robi się dosyć łatwo. Trzeba jednak uważać przy dodawaniu mleka. Trzeba robić to stopniowo, czekać aż masa stanie się gładka i bez grudek i powtarzać czynność aż wszystkie składniki będą wykorzystane. Sos beszamelowy należy przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gałki muszkatołowej nie trzeba dodawać dużo, wystarczy ¼ łyżeczki.
Przepis jest źródłem węglowodanów, białek i tłuszczu. Tłuszcz to głównie kwasy tłuszczowe nasycone, które znajdują się w kiełbasie i serze. Wybieraj dobre jakościowo produkty, bo takie można kupić. Gdy kiełbasa ma niewielką zawartość mięsa i zawiera mięso oddzielone mechaniczne (MOM) i inne niepotrzebne składniki może mieć o wiele więcej niekorzystnych kwasów tłuszczowych niż produkt „czysty” mający minimum 95% mięsa. Warto wiedzieć te rzeczy jeśli chce się wybierać mądrze i świadomie. Czasami można zjeść kiełbasę i ser żółty, byle by było zjadane z umiarem.
Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Przepis jest zbilansowany. Jest źródłem każdego makroskładnika.
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.