Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Opublikowano: 04.08.2021 r., 9:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super ser, który znakomicie się ciągnie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
589 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Fasolka szparagowa (250 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Ser ementaler (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, tymianek

Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami krok po kroku

Najpierw ugotuj ziemniaki oraz fasolkę tak, by nie były dogotowane do końca.

Podczas gotowania pokrój boczek w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Wyłóż na dno naczynia.

Na ziemniaki wyłóż pogotowaną fasolkę.

Posyp całość boczkiem.

Ser wymieszaj ze śmietanką oraz przyprawami.

Zalej wszystko serem ze śmietanką.

Piecz zapiekankę około 40 minut.

Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super ser, który znakomicie się ciągnie. Ziemniaczana zapiekanka wykonana z ziemniaków, fasolki szparagowej oraz boczku w sosie śmietankowym z żółtym serem to dobra inspiracja na obiad. Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z ziemniaków zrobisz prosto i z użyciem jedynie paru składników. Kolejny pomysł jak można wzbogacić zapiekankę o fasolkę szparagową. Sprawdź koniecznie.

Ziemniaki oraz fasolkę przez pieczeniem trzeba ugotować. Fasolkę najpierw trzeba z każdej strony obciąć, by usunąć końcówki. Gdy to będzie wykonane fasolkę trzeba umyć i następnie ugotować. Gotuj około 15 minut. Nie powinna być zbyt miękka, tak samo jak ziemniaki – podczas pieczenia się dogotują. Możesz zrobić zapiekankę z fasolki żółtej lub zielonej. Równie dobrze można też te dwa kolory połączyć. Gdy nie masz świeżej fasolki można użyć mrożonej, ale tą trzeba gotować około 5 minut dłużej. Ziemniaki po ugotowaniu pokrój w plastry. Najpierw jednak je lekko ostudź, by się nie poparzyć. Gotuj ziemniaki i fasolkę w wodzie posolonej, by danie nie było zbyt mało słone. Jeśli ograniczasz ilość soli w diecie pomiń ją.

Boczek najlepszy będzie wędzony. Wtedy jest on gotowy szybko. Boczek surowy musiałby być wcześniej podsmażony. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść boczku (ze względu na zbyt wysoką ilość kwasów tłuszczowych nasyconych) możesz użyć innego mięsa. Bardziej chude mięso to między innymi pierś z kurczaka lub z indyka. Super sprawdzi się wędlina lub inne mięso. Mięso surowe dobrze jest podsmażyć wcześniej, ale gdy długo się piecze (jak na przykład wieprzowina czy wołowina) to jest to obowiązkowe.

Przepis ma średni indeks glikemiczny, zawiera także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się przede wszystkim w boczku, śmietance i serze. Jeśli ograniczasz ilość tych kwasów tłuszczowych postaraj się skorzystać z zamienników lub zachowaj umiar. Ma także trochę błonnika, dzięki temu, że zawiera fasolkę.

Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser ementaler

Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

W przepisie znajdują się i węglowodany, i białka, i tłuszcze. Boczek zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, więc można go zamienić na inny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
196.54
589.62
Białko (g)
8.71
26.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.14
24.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.90
20.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
3.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
14.47
43.40
Tłuszcze nasycone (g)
9.07
27.20
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
16.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
12.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.75
104.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.83
125.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.25
27.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.00
108.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
3.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.50
37.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
63.25
189.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
298.42
895.26
Potas (mg)
239.12
717.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
159.58
478.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
167.08
501.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.46
61.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.16
3.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Fasolka szparagowa
250 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Ser ementaler
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Koszt składników
28.40