Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
- Ziemniaki późne (400 g)
- Fasolka szparagowa (250 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Ser ementaler (250 g)
Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami krok po kroku
Najpierw ugotuj ziemniaki oraz fasolkę tak, by nie były dogotowane do końca.
Podczas gotowania pokrój boczek w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Wyłóż na dno naczynia.
Na ziemniaki wyłóż pogotowaną fasolkę.
Posyp całość boczkiem.
Ser wymieszaj ze śmietanką oraz przyprawami.
Zalej wszystko serem ze śmietanką.
Piecz zapiekankę około 40 minut.
Po upieczeniu posyp szczypiorkiem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super ser, który znakomicie się ciągnie. Ziemniaczana zapiekanka wykonana z ziemniaków, fasolki szparagowej oraz boczku w sosie śmietankowym z żółtym serem to dobra inspiracja na obiad. Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z ziemniaków zrobisz prosto i z użyciem jedynie paru składników. Kolejny pomysł jak można wzbogacić zapiekankę o fasolkę szparagową. Sprawdź koniecznie.
Ziemniaki oraz fasolkę przez pieczeniem trzeba ugotować. Fasolkę najpierw trzeba z każdej strony obciąć, by usunąć końcówki. Gdy to będzie wykonane fasolkę trzeba umyć i następnie ugotować. Gotuj około 15 minut. Nie powinna być zbyt miękka, tak samo jak ziemniaki – podczas pieczenia się dogotują. Możesz zrobić zapiekankę z fasolki żółtej lub zielonej. Równie dobrze można też te dwa kolory połączyć. Gdy nie masz świeżej fasolki można użyć mrożonej, ale tą trzeba gotować około 5 minut dłużej. Ziemniaki po ugotowaniu pokrój w plastry. Najpierw jednak je lekko ostudź, by się nie poparzyć. Gotuj ziemniaki i fasolkę w wodzie posolonej, by danie nie było zbyt mało słone. Jeśli ograniczasz ilość soli w diecie pomiń ją.
Boczek najlepszy będzie wędzony. Wtedy jest on gotowy szybko. Boczek surowy musiałby być wcześniej podsmażony. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść boczku (ze względu na zbyt wysoką ilość kwasów tłuszczowych nasyconych) możesz użyć innego mięsa. Bardziej chude mięso to między innymi pierś z kurczaka lub z indyka. Super sprawdzi się wędlina lub inne mięso. Mięso surowe dobrze jest podsmażyć wcześniej, ale gdy długo się piecze (jak na przykład wieprzowina czy wołowina) to jest to obowiązkowe.
Przepis ma średni indeks glikemiczny, zawiera także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się przede wszystkim w boczku, śmietance i serze. Jeśli ograniczasz ilość tych kwasów tłuszczowych postaraj się skorzystać z zamienników lub zachowaj umiar. Ma także trochę błonnika, dzięki temu, że zawiera fasolkę.
Alergeny w zapiekance z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Lista alergenów dla zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser ementaler
Wartości odżywcze zapiekanki z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
W przepisie znajdują się i węglowodany, i białka, i tłuszcze. Boczek zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, więc można go zamienić na inny rodzaj mięsa.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.