Zapiekanka z dynią
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (200 g)
- Dynia (300 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (250 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (125 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Ser parmezan (80 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Ser mozzarella light (125 g)
Przepis na zapiekankę z dynią krok po kroku
Makaron ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przypraw je mieszanką do kurczaka.
Smaż przez 12 minut.
Dynię obierz i pokrój w dość sporą kostkę.
Zblanszuj ją w wysokim garnku z wrzątkiem przez 3 minuty.
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, dodaj mięso, dynię i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.
W misce zmieszaj jogurt ze śmietanką, dodaj przyprawy i starty ser.
Powstałym sosem polej zapiekankę.
Na wierzch ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z dynią
Zapiekanka z dynią to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a co najlepsze jej upieczenie zajmuje niewiele czasu. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z dynią, by była nie tylko smaczna, ale również prosta i pożywna, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Jednym z głównych składników jest dynia, która, choć uprawiana również w Polsce, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. To warzywo sezonowe, jednak nawet poza sezonem można znaleźć ją w wersji mrożonej, która równie dobrze sprawdzi się w tej potrawie. Dynia powinna pojawiać się w menu jak najczęściej, ze względu na swoje dobroczynne działanie. To wspaniała skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Ze względu na swój piękny pomarańczowy kolor jest pełna beta-karotenu, który wspaniale wpływa na stan skóry, ale również oczu. Dodatkowo to warzywo niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Jest też opcją lekkostrawną. Oprócz dyni w zapiekance głównym składnikiem jest również makaron. Dobrze jest postawić na jego pełnoziarnistą wersję, która zwiększy uczucie sytości i zmniejszy indeks glikemiczny całej potrawy. To również wspaniałe źródło błonnika. Całość robi się w piekarniku, więc ilość tłuszczu w potrawie została maksymalnie zredukowana. Ma na to również wpływ dobór mięsa. Zamiast wieprzowiny robi się ją z kurczakiem. Można też przygotować ją z drobiowym mięsem mielonym. To naprawdę pyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten przepis na zapiekankę z dynią świetnie sprawdzi się na obiad. Ta potrawa jest równie dobra, gdy zastąpi się makaron, ziemniakami.
Alergeny w zapiekance z dynią
Lista alergenów dla zapiekanki z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser parmezan
- Ser mozzarella light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze zapiekanki z dynią
To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i witamin.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.