Przepis na zapiekankę z dorszem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.

Por kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy go na złoty kolor.

Zimne ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przekładamy na nie część pora.

Na wierzch układamy filety dorsza oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Na rybę układamy pozostałą część pora.

Na koniec w osobnej misce przygotowujemy sos ze śmietany, jajek oraz tartego sera mozzarella. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Również doprawiamy go solą i pieprzem.

Na górę zapiekanki przekładamy gotowy sos. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Zapiekanka z dorszem w naczyniu
Zapiekanka z dorszem
Koszt przygotowania dania
34.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Zapiekanka z dorszem - cechy przepisu

Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z dorszem

Pyszna zapiekanka z dorszem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Dorsz z ziemniakami, porem i sosem śmietanowo — serowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić dobrą zapiekankę z dorszem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Por kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy go na złoty kolor. Zimne ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przekładamy na nie część pora. Na wierzch układamy filety dorsza oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Na rybę układamy pozostałą część pora. Na koniec w osobnej misce przygotowujemy sos ze śmietany, jajek oraz tartego sera mozzarella. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Również doprawiamy go solą i pieprzem. Na górę zapiekanki przekładamy gotowy sos. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na zapiekankę z dorszem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Zapiekanka rybna z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Wartości odżywcze zapiekanki z dorszem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
134.94 kcal
229.40 kcal
Białko
10.76 g
18.30 g

Węglowodany w zapiekance z dorszem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
7.34 g
12.48 g
Węglowodany przyswajalne
6.52 g
11.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
1.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
6.88 g
11.70 g
Tłuszcze nasycone
4.40 g
7.48 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
4.23 g
Tłuszcze jednonasycone
2.03 g
3.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
0.77 g
Cholesterol
60.42 mg
102.71 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z dorszem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
70.20 µg (mcg)
119.34 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina C
7.77 mg
13.21 mg
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
0.79 mg
Retinol
63.48 µg (mcg)
107.92 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.19 mg
Niacyna
1.10 mg
1.86 mg
Foliany
16.41 µg (mcg)
27.90 µg (mcg)
Beta karoten
80.83 µg (mcg)
137.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z dorszem

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
99.23 mg
168.70 mg
Potas
318.75 mg
541.88 mg
Wapń
88.92 mg
151.16 mg
Fosfor
153.97 mg
261.74 mg
Magnez
24.36 mg
41.40 mg
Żelazo
0.73 mg
1.24 mg
Cynk
0.76 mg
1.29 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z dorszem 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z dorszem

Lista alergenów dla zapiekanki z dorszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z dorszem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
48.20
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z dorszem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób