Zapiekanka z dorszem
- Dorsz filet (500 g)
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Por (100 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% - 3 łyżki (30 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na zapiekankę z dorszem krok po kroku
Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
Por kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy go na złoty kolor.
Zimne ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przekładamy na nie część pora.
Na wierzch układamy filety dorsza oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Na rybę układamy pozostałą część pora.
Na koniec w osobnej misce przygotowujemy sos ze śmietany, jajek oraz tartego sera mozzarella. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Również doprawiamy go solą i pieprzem.
Na górę zapiekanki przekładamy gotowy sos. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z dorszem
Pyszna zapiekanka z dorszem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Dorsz z ziemniakami, porem i sosem śmietanowo — serowym jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić dobrą zapiekankę z dorszem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Por kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy go na złoty kolor. Zimne ziemniaki kroimy w plasterki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przekładamy na nie część pora. Na wierzch układamy filety dorsza oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Na rybę układamy pozostałą część pora. Na koniec w osobnej misce przygotowujemy sos ze śmietany, jajek oraz tartego sera mozzarella. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Również doprawiamy go solą i pieprzem. Na górę zapiekanki przekładamy gotowy sos. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na zapiekankę z dorszem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Zapiekanka rybna z warzywami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.
Alergeny w zapiekance z dorszem
Lista alergenów dla zapiekanki z dorszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z dorszem
Danie posiada wiele wartości odżywczych, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.