Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Opublikowano: 26.10.2021 r.
Ziemniaki, cukinia, śmietanka kremowa, jajka i ser żółty to główne składniki tej zapiekanki, która jest idealna na domowy obiad. Sycąca, ale jednocześnie delikatnie kremowa zapiekanka łączy w sobie bogactwo smaków i prostotę przygotowania. Idealna kombinacja warzyw i śmietankowego sosu pod chrupiącą serową skorupką sprawi, że wszyscy będą się nią zajadać.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Cukinia - 1000 g (2 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser żółty - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki.
- Cukinię pokrój w plastry.
- W naczyniu ceramicznym do zapiekania układaj kolejno i doprawiaj solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową warstwę ziemniaków a na niej warstwę cukinii, do zużycia składników.
- W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem ziołowy, zalej warzywa.
- Na wierzch zetrzyj ser i dodaj gałązkę rozmarynu.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30-40 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to świetna propozycja na warzywny obiad. Zapiekanka zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest też dobrym źródłem tłuszczu mlecznego oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny