Zapiekanka z cukinii i jajek
- Cukinia (600 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Ser mozzarella light (125 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Jajko (6 szt.)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na zapiekankę z cukinii i jajek krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
Umyj cukinię. Przekrój ją wzdłuż na 4 części. Następnie pokrój ją w plasterki.
Wlej olej na patelnię i dodaj cukinię. Podsmaż kilka minut razem z przyprawami.
Po około 7 minutach wyłóż cukinię do naczynia.
Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp cukinię.
Jajka wbij do miski i roztrzep je razem ze śmietanką. Przypraw.
Cukinię zalej jajkami.
Wstaw cukinię do piekarnika.
Piecz około 30 minut.
Około 10 minut przed wyłóż starty żółty ser na wierzch i piecz do rozpuszczenia sera.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinii i jajek
Prosta, dobra i szybka zapiekanka z cukinii i jajek to świetny pomysł na posiłek o niskiej zawartości węglowodanów. To super sposób na wykorzystanie jajek i cukinii. Jest bardzo smaczna i zawiera sporą ilość sera, który się znakomicie rozpływa w ustach. To świetna potrawa z piekarnika dla wszystkich osób, które z jakiegoś powodu ograniczają spożycie węglowodanów. Jest to dobry przepis na zapiekankę z jajek i cukinii, który nadaje się na obiad lub na kolację. Jedz ją tylko na gorąco, ponieważ taka jest najsmaczniejsza.
Zapiekanka z cukinii i jajek jest potrawą lekką. Stanowi znakomity dodatek do ulubionej potrawy. Może być też zjedzona samodzielnie, ponieważ niesamowicie potrafi nasycić. Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek? Potrzebujesz tylko cukinię, jajka, śmietankę, mozzarellę, ser żółty, olej oraz przyprawy. Szybka, prosta i przede wszystkim dobra w smaku. Zaleca się cukinię najpierw podsmażyć kilka minut na oleju, by trochę zmiękła. Ponadto podsmażona cukinia traci wtedy trochę wody. Dzięki temu nie ma bardzo dużego ryzyka powstania zbyt dużej ilości soków w zapiekance. W przepisie na zapiekankę z jajek i cukinii najlepiej jest najpierw podpiec zapiekankę w piekarniku, a serem żółtym posypać wierzch dopiero około 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Ser, który piecze się zbyt długo staje się twardy i nie rozpływa się. Oczywiście jeśli wolisz twardszy i bardziej podpieczony ser możesz dać go, gdy wstawiasz zapiekankę do pieczenia.
Zapiekanka z cukinii i jajek może być zrobiona zarówno z jajek surowych jak i z jajek na twardo. To dobry pomysł na wykorzystanie tak ugotowanych jajek. Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek używając ugotowane jajka na twardo? Wystarczy jedynie uprzednio ugotować 4 jajka na twardo i je pokroić w większa kostkę. Z pozostałych dwóch należy zrobić tak jak nakazuje przepis: rozmieszać je ze śmietanką i zalać warzywa z serem. Przepis na zapiekankę z jajek i cukinii jest więc bardzo prosty i szybki.
Jak zrobisz zapiekankę z cukinii i jajek najlepiej jest zjeść ją, gdy jest gorąca. Wtedy ser jest rozpuszczony i całość smakuje jak dobra potrawa na obiad albo na inny posiłek. Zrobisz ją szybko w piekarniku, więc jest to wygodny przepis. Dzięki temu, że cukinia jest bardzo niskokaloryczna, staje się dobrym pomysłem na dodatek nie tylko do obiadu, ale też na przykład do kanapki bądź kotleta. Zapiekanka z cukinii i jajek ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiednia dla osób korzystających z diety o niskim indeksie glikemicznym.
Alergeny w zapiekance z cukinii i jajek
Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i jajek
Przepis zawiera bardzo niską ilość węglowodanów. Ma dużą objętość, a przy tym zawiera sporą ilość tłuszczu i białka.
Energia i białka
(405g)
Węglowodany
(405g)
Tłuszcze
(405g)
Witaminy
(405g)
Składniki mineralne
(405g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.