Zapiekanka z cukinii
- Cukinia - 3 sztuki (600 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (120 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (250 g)
Przepis na zapiekankę z cukinii krok po kroku
Ziemniaki i cukinię umyj i obierz ze skóry.
Zetrzyj warzywa na tarce na grubych oczkach.
Odstaw warzywa na 10 minut, następnie odciśnij z nich wodę.
Do warzyw dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj.
Dopraw masę warzywną do smaku i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli.
Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinii
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem. Zapiekanka przybrała formę dania fast food. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na zapiekankę z cukinii. Mój przepis nie będzie zawierał mięsa dlatego będzie w wersji wegetariańskiej, w swoim składzie ma jednak jajka dlatego nie będzie to wersja dobra dla wegan. Jeśli chcesz przygotować wersję mięsną idealnie sprawdzi się ta z mięsem mielonym. Zapiekanka z cukinii ma zupełnie inną formę niż ta powszechnie znana wersja fastfoodowa, będziemy ja przygotowywać w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty, będziesz potrzebować 3 sztuki cukinii, 2 ziemniaki, cebulę, 3 jajka i wyraziste przyprawy. Jak zrobić zapiekankę z cukinii?
Zaczniemy od przygotowania warzyw. Cukinię dokładnie umyj i odetnij skrajne części warzywa. Nie musisz jej obierać, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, umyj pod zimną , bieżącą wodą i tak samo jak cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw warzywa na chwile i odciśnij z nich wodę. Wymieszaj starte warzywa w misce, drobno posiekaj cebulę i dodaj do pozostałych składników. Masę z cukinii dopraw do smaku czarnym świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli. W tym momencie wbij jajka i bardzo dokładnie wymieszaj całą masę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i upiecz w piecu przez 45 minut w 180 stopniach. Jak zapiekanka się zarumieni to danie jest gotowe. Przed spożyciem poczekaj, aż danie ostygnie. Warzywna wersja zapiekanki to idealny pomysł na obiad. To także dobra alternatywa warzywnych dań na ciepło, które są źródłem witamin i składników mineralnych, w przeciwieństwie do tradycyjnych zapiekanek ta nie zawiera maki, czyli jest dobra dla osób z chorobami glutenozależnymi, jest także nisko węglowodanowa i niskokaloryczna, a co najważniejsze pyszna. Z tej wersji mogą skorzystać osoby na diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i tradycyjnej.
Alergeny w zapiekance z cukinii
Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii
Danie jest bezglutenowe, idealne dla osób z chorobami glutenozależnymi.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.