Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z cukinią na talerzu
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem to szybkie rozwiązanie na smaczny obiad. Ta dobra zapiekanka na pewno zachwyci całą rodzinę.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
409 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia - 2 sztuki (1000 g)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (240 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (30 g)
  • Ser Mozzarella - 1 sztuka (125 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Makaron fusilli (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka oczyść i pokrój mięso w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, odrobiną curry i słodkiej papryki.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso z kurczaka. Odstaw na bok.

Cukinię umyj i pokrój na pół plasterki.

W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, kurczaka i cukinię. Wymieszaj.

W misce wymieszaj szklankę passaty, koncentrat pomidorowy. Dodaj łyżeczkę oregano, pieprzu ziołowego i dużą szczyptę soli. Takim sosem zalej zawartość naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem to szybkie rozwiązanie na smaczny obiad. Ta dobra zapiekanka na pewno zachwyci całą rodzinę.

Aby przygotować przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem rozpocznij od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Podsmaż pierś z kurczaka z przyprawami. Cukinię pokrój w półplasterki. Sos przygotuj z passaty, koncentratu i przypraw. Wszystko umieść w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp stratą na tarce mozzarellą. Teraz wystarczy zapiekankę z makaronem upiec przez około 25 minut. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić to pyszne danie. Sami widzicie, że jest szybka w przygotowaniu. Ta pyszna zapiekanka to świetny pomysł na obiad.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Alergeny w zapiekance z cukinią i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinią i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Cukinia jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
102.28
409.13
Białko (g)
8.68
34.73
Fenyloalanina (mg)
0.36
1.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.96
39.85
Węglowodany przyswajalne (g)
8.91
35.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
4.20
Sacharoza (cukier) (g)
0.07
0.29
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.88
3.51
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.02
4.06
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Skrobia (g)
5.90
23.62
Brak danych dla: passata pomidorowa, masło.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.11
12.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
6.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.39
5.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
4.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: masło, ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.94
91.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
24.70
98.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.98
39.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.09
Witamina E (mg)
0.45
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.58
62.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.86
11.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.02
68.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
108.36
433.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
67.52
270.09
Potas (mg)
292.20
1168.79
Wapń (mg)
43.25
172.98
Fosfor (mg)
112.95
451.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.54
98.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
2.62
Cynk (mg)
0.67
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.20
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinią i kurczakiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z cukinią i kurczakiem

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Passata pomidorowa
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
51.00