Zapiekanka z cukinią
- Makaron penne (400 g)
- Cukinia - 2 małe sztuki (500 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Ser Mozzarella (240 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Ser żółty (150 g)
Przepis na zapiekankę z cukinią krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę.
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Na pozostałym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem.
Następnie dodaj pokrojoną cukinię i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Kurczaka pokrój w kostkę.
Na patelnię z cukinią dodaj pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.
Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Połowę serów wymieszaj z makaronem oraz sosem z cukinią, oraz kurczakiem.
Makaron przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp go pozostałą mieszanką serów.
Zapiekankę z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
-
Zapiekana cukinia
-
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z cukinią
-
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
-
Cukinia zapiekana z serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
-
Zapiekanka z cukinii i jajek
-
Sos serowy do zapiekanki
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
-
Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
-
Zapiekanka z cukinii
Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinią
Zapiekanka z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka makaronowa z cukinią najlepiej smakuje na ciepło. Prosty przepis na zapiekankę z cukinią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty: makaron penne, cukinia, pomidory w puszce, mięso z piersi kurczaka, cebula, czosnek, mozzarella, olej rzepakowy, ser żółty, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić zapiekankę z cukinią? Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na pozostałym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnię z cukinią dodaj pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę serów wymieszaj z makaronem oraz sosem z cukinią, oraz kurczakiem. Makaron przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp go pozostałą mieszanką serów. Zapiekankę z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując pyszna zapiekanka makaronowa z cukinią stanowi doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zapiekance z cukinią
Lista alergenów dla zapiekanki z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki z cukinią
Zapiekanka z cukinią to doskonała propozycja na pyszny obiad. Cukinia oraz pomidory to bogactwo składników mineralnych, oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.