Zapiekanka z ciasta francuskiego z serowymi brzegami

Opublikowano: 26.11.2021 r., 13:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka serowa na cieście francuskim
Zapiekanka z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Zapiekanka z ciasta francuskiego z ekstra dodatkiem – serowymi brzegami. Z pysznym sosem pomidorowym, serem oraz z mięsem mielonym z kurczaka.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
870 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie - 1,5 opakowania (560 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Ser gouda (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego z serowymi brzegami krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 220 stopni Celsjusza.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia

Wlej olej na patelnię, rozgrzej go i usmaż mięso.

Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę.

Po kilku minutach dodaj przecier pomidorowy i podgotuj, by sos zgęstniał.

Całość przypraw, by było smaczne.

Na blaszce wyłóż jedno opakowanie ciasta francuskiego.

Po bokach z każdej strony ciasta wyłóż paski sera żółtego (2 cm x 2 cm grubości).

Resztę sera odstaw na bok.

Każdy plaster sera owiń ciastem francuskim i zabezpiecz widelcem, by się nie otworzyło podczas pieczenia.

W środek wlej sos.

Posyp sos resztą startego sera.

Wierzch zapiekanki przykryj pozostałym ciastem francuskim.

Potnij ciasto w równe paski i zrób kratkę lub udekoruj w inny sposób.

Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 30 minut z termoobiegiem.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami

Zapiekanka z ciasta francuskiego z ekstra dodatkiem – serowymi brzegami. Z pysznym sosem pomidorowym, serem oraz z mięsem mielonym z kurczaka. To świetny pomysł na ciekawą potrawę, która wcale nie jest trudna do zrobienia. Smak jest świetny. Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego jest idealny na obiad w domu. Będzie też świetnym pomysłem na obiad przygotowany na imprezę. Jak zrobisz zapiekankę z ciasta francuskiego, zaskoczysz innych ukrytą w brzegach serową niespodzianką. Koniecznie podawaj na ciepło!

Zapiekanka z ciasta francuskiego jest prosta i smaczna. Świetny pomysł na potrawy z kurczakiem i sosem pomidorowym. Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego z mięsem mielonym? Przyda się płaska blaszka, na której będzie się piekła zapiekanka z ciasta francuskiego. Piekarnik wstaw do grzania, a w tym czasie przygotuj sos. Na oleju usmaż mięso z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso stanie się gotowe, dodaj przecier pomidorowy, przypraw i gotuj, aż sos się zredukuje. Na blaszce z papierem do pieczenia wyłóż jedno opakowanie ciasta francuskiego. Wzdłuż każdego boku ułóż słupki z sera. Powinny mieć szerokość około 2 cm x 2 cm, może być też więcej. Jeśli będą mniejsze ser może być mało wyczuwalny. Gdy już słupki serowe leżą około 2 cm od brzegów ciasta, zacznij je owijać ciastem i przyklep widelcem, by ciasto podczas pieczenia nie urosło i nie odsłoniło sera. Wlej w środek sos mięsny i wyłóż na wierzch resztę sera, który pozostał. Połową opakowania ciasta francuskiego przykryj wierzch, również zabezpieczając końce (najlepiej widelcem). Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego można ozdobić z wierzchu, na przykład robiąc kratkę z pasków ciasta bądź w inny sposób. Można przykryć w całości albo dodatkowo naciąć nożem tworząc różne wzorki. Pozostało upiec zapiekankę przez 30 minut, najlepiej z termoobiegiem.

Jeśli nie lubisz potraw z mięsa mielonego z kurczaka, możesz zrobić przepis nieco inaczej. Robiąc potrawę z kurczakiem, jest ona stosunkowo chuda i niektórym nie bardzo smakuje. Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego, by była równie dobra? Zapiekanka z mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym będzie bardzo dobrą alternatywą dla mięsa z kurczaka. Do przepisu na zapiekankę z ciasta francuskiego z przypraw wystarczy sól, pieprz i bazylia, jednak warto dodać też inne przyprawy. Papryczka chilli jest dobra, gdy lubisz ostre smaki, a papryka słodka – gdy lubisz paprykowy smak.

Gdy nie masz pomysłów na to, co dobrego robić na obiady to ta propozycja na pewno super się sprawdzi.

Alergeny w zapiekance z ciasta francuskiego z serowymi brzegami

Lista alergenów dla zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka dostarcza białko, tłuszcz i węglowodany. Jeśli ograniczasz tłuszcze nasycone zaleca się zmodyfikować przepis.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
316.62
870.71
Białko (g)
12.84
35.32
Fenyloalanina (mg)
0.63
1.73
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
17.30
47.58
Węglowodany przyswajalne (g)
16.47
45.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
21.91
60.25
Tłuszcze nasycone (g)
9.21
25.33
Tłuszcze nienasycone (g)
12.70
34.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.36
28.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.33
6.42
Cholesterol (mg)
47.90
131.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
42.63
117.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.71
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.28
108.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.93
8.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.88
93.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.10
107.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
297.63
818.48
Potas (mg)
235.78
648.41
Wapń (mg)
175.99
483.97
Fosfor (mg)
200.06
550.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
3.68
Cynk (mg)
1.52
4.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
560 g
1,5 opakowania
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
12.17
Za 560 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser gouda
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Koszt składników
48.60