Zapiekanka z chleba
- Chleb pszenny - 4 kromki (140 g)
- Salami popularne - 4 plasterki (24 g)
- Ser gouda - 2 duże plasterki (50 g)
- Masło (20 g)
- Pomidor (100 g)
Przepis na zapiekankę z chleba krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Kromki chleba posmaruj masłem i rozłóż je na blasze.
Pomidora umyj i pokrój w plastry.
Na każdej kromce połóż plasterek salami i plaster pomidora.
Na wierzchu połóż po pół plasterka żółtego sera.
Całość oprósz czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem ziołowym i oregano.
Piecz około 10 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z chleba
Zapiekanka z chleba to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz wykorzystać czerstwy chleb. Pieczony z salami, pomidorem i serem to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub na obiad.
Przepis na zapiekanki z chleba to szybkie i tanie rozwiązanie na tzw. sprzątanie kuchni. Jeśli w Twojej kuchni znaleźć można kilkudniowy chleb, kilka plasterków sera, salami i kawałek pomidora to zapiekanki masz już prawie gotowe. Do ich wykonania możesz użyć kromek z chleba tostowego, pszennego lub żytniego.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zapiekanki z chleba, to najprościej mówiąc wystarczy kanapki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Dodatkowo warto je posypać ziołami i przyprawami, to spowoduje, że będą jeszcze smaczniejsze. Jest to naprawdę łatwe w przygotowaniu, więc można ten przepis wykorzystać jako pierwsze, poważne zadanie w kuchni dla dzieci.
Chleb otrzymujemy z wypieku ciasta najprościej składającego się z mąki, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli. Na rynku znaleźć można również chleb pulchny dzięki obecności proszku do pieczenia lub niespulchniany zbliżony do postaci ciasta kruchego. Każdy z tych wypieków ma swoje początki w starożytności, gdy wykonywano cienkie placki z mąki i wody podobne do macy.
Dodatek zbóż do każdego posiłku jest bardzo ważny, ponieważ pozytywnie wpływa na zdrowie. Według wytycznych zdrowego żywienia prawidłowo zbilansowana dieta w około 60% powinna składać się z węglowodanów, szczególnie tych pochodzących ze zbóż. Może to być w formie kasz, ryżu, makaronu czy właśnie pieczywa. Oprócz węglowodanów wraz z produktami zbożowymi dostarczamy do organizmu cenne witaminy takie jak witamina A, E czy witaminy z grupy B.
Witamina A oprócz znanych pozytywnych właściwości na proces widzenia wspomaga również regenerację komórek. Wskazuje się również, że wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Odpowiada za wygląd i stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia się komórek. Jest to spowodowane tym, że chroni ona komórki przed działaniem wolnych rodników. Te zaś dostają się do naszego organizmu z promieniowaniem ultrafioletowym czy z zanieczyszczeniami ze środowiska np. z pożywieniem.
Do witamin z grupy B zaliczamy tiaminę (B1), niacynę (B3 lub PP), kwas pantotenowy (B5), pirodyksynę (B6), kwas foliowy (B9) i kobalaminę (B12). Większość z nich nie jest magazynowana w organizmie, dlatego istotne jest stałe ich dostarczanie wraz z dietą. Odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworzenie czerwonych krwinek, utrzymanie skóry w dobrej kondycji czy też wspierają układ odpornościowy.
Najwięcej witamin znajdują się w najmniej oczyszczonych ziarnach, dlatego warto wybierać produkty pełnoziarniste, które oprócz tego, że są dobre dla naszego zdrowia, to są również bardzo pyszne.
Alergeny w zapiekance z chleba
Lista alergenów dla zapiekanki z chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Masło
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze zapiekanki z chleba
Węglowodany powinny stanowić około 60% prawidłowo zbilansowanej diety. Ich najlepszym źródłem są produkty zbożowe w tym pieczywo.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.