Przepis na zapiekankę z brukselką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa do ziemniaków
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. To samo powtórz z ziemniakami, ale w osobnym garnku.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj pokrojonego pora w plasterki i smaż dalej, aż warzywo będzie miękkie.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku.

Wymieszaj brukselkę z mięsem i porem. Farsz ułóż równomiernie na ziemniakach. Całość posyp tartym serem mozzarella.

Zapiekankę piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapiekanka z brukselką w naczyniu
Zapiekanka z brukselką
Koszt przygotowania dania
30.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Zapiekanka z brukselką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z brukselką

Pyszna zapiekanka z brukselką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Brukselka w połączeniu z ziemniakami, kurczakiem, porem, przyprawami i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Zapiekanka również jest pyszna z pieczarkami i z kiełbasą.

Jak zrobić zapiekankę z brukselką? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować brukselkę w osolonej wodzie na półtwardo. To samo robimy z ziemniakami, ale w osobnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, a por w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso. Doprawiamy je. Następnie dorzucamy por i trzymamy całość na patelni dalej, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane ziemniaki tniemy w plasterki. Wykładamy nimi natłuszczone dno naczynia żaroodpornego. Doprawiamy je przyprawą do ziemniaków. Ugotowaną brukselkę łączymy z mięsem i porem. Farsz przekładamy do naczynia i rozkładamy go równomiernie po ziemniakach. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na zapiekankę z brukselką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B oraz potas.

Zapiekanka z brukselką odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze zapiekanki z brukselką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
107.44 kcal
268.59 kcal
Białko
10.45 g
26.12 g
Fenyloalanina
0.42 mg
1.04 mg
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance z brukselką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.81 g
19.53 g
Węglowodany przyswajalne
6.04 g
15.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.77 g
4.42 g
Sacharoza (cukier)
0.19 g
0.47 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Glukoza
0.33 g
0.83 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Fruktoza
0.36 g
0.89 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.99 g
9.98 g
Tłuszcze nasycone
1.94 g
4.84 g
Tłuszcze nienasycone
2.06 g
5.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.67 g
4.17 g
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
0.97 g
Cholesterol
29.23 mg
73.08 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z brukselką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
31.83 µg (mcg)
79.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.41 mg
1.02 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
31.86 mg
79.66 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
0.68 mg
1.69 mg
Retinol
16.95 µg (mcg)
42.38 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.29 mg
Niacyna
3.52 mg
8.80 mg
Foliany
28.19 µg (mcg)
70.48 µg (mcg)
Beta karoten
176.76 µg (mcg)
441.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z brukselką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
63.51 mg
158.78 mg
Potas
344.00 mg
860.00 mg
Wapń
60.58 mg
151.44 mg
Fosfor
132.23 mg
330.58 mg
Magnez
24.19 mg
60.47 mg
Żelazo
0.86 mg
2.16 mg
Cynk
0.66 mg
1.65 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Mangan
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z brukselką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z brukselką

Lista alergenów dla zapiekanki z brukselką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z brukselką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
400 g
5 ziemniaków
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser Mozzarella
130 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
4.68
Za 130 g
Liczba porcji:
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z brukselką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób