Zapiekanka z brukselką
- Brukselka (500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Ziemniaki średnie - 5 ziemniaków (400 g)
- Por (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Ser Mozzarella (130 g)
Przepis na zapiekankę z brukselką krok po kroku
Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. To samo powtórz z ziemniakami, ale w osobnym garnku.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj pokrojonego pora w plasterki i smaż dalej, aż warzywo będzie miękkie.
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku.
Wymieszaj brukselkę z mięsem i porem. Farsz ułóż równomiernie na ziemniakach. Całość posyp tartym serem mozzarella.
Zapiekankę piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z brukselką
Pyszna zapiekanka z brukselką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Brukselka w połączeniu z ziemniakami, kurczakiem, porem, przyprawami i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Zapiekanka również jest pyszna z pieczarkami i z kiełbasą.
Jak zrobić zapiekankę z brukselką? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować brukselkę w osolonej wodzie na półtwardo. To samo robimy z ziemniakami, ale w osobnym garnku. Mięso kroimy w kostkę, a por w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy mięso. Doprawiamy je. Następnie dorzucamy por i trzymamy całość na patelni dalej, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane ziemniaki tniemy w plasterki. Wykładamy nimi natłuszczone dno naczynia żaroodpornego. Doprawiamy je przyprawą do ziemniaków. Ugotowaną brukselkę łączymy z mięsem i porem. Farsz przekładamy do naczynia i rozkładamy go równomiernie po ziemniakach. Całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na zapiekankę z brukselką nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B oraz potas.
Zapiekanka z brukselką odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w zapiekance z brukselką
Lista alergenów dla zapiekanki z brukselką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zapiekanki z brukselką
Zapiekanka to bogactwo składników o wysokiej wartości odżywczej, ale posiada wysoki IG dlatego osoby z cukrzycą powinny jej unikać.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.