Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brokuły i ziemniaki zapiekane razem
Zapiekanka z brokułami i ziemniakami
Zapiekanka z brokułami i ziemniakami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników odżywczych dań na bazie warzyw. Całość można przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
283 kcal
Kcal w porcji
184 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Brokuły (300 g)
  • Ziemniaki późne (450 g)
  • Masło (15 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Śmietana 18% (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na zapiekankę z brokułami i ziemniakami krok po kroku

Brokuł umyj, podziel na różyczki. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim brokuły. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.

W rondelku podgrzej 200 ml wody i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. Zamieszaj.

Zawartość rondelka przełóż do naczynia z brokułami i całość posyp tartym serem.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z brokułami i ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z brokułami i ziemniakami

Zapiekanka z brokułami i ziemniakami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników odżywczych dań na bazie warzyw. Całość można przygotować w kilka chwil.

Przepis na zapiekankę z brokułami i ziemniakami to doskonała opcja na prosty obiad, z podstawowych składników. Jej główną bazą jest oczywiście brokuł. To warzywo, które nie cieszy się dużą popularnością, jednak to danie w łatwy sposób pozwala to zmienić. To dlatego, że to właśnie w tej potrawie jest on niezwykle smakowity. Brokuł jest źródłem wielu cennych właściwości, dlatego dobrze, by gościł w codziennej diecie jak najczęściej. To wspaniałe źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Dodatkowo dostarcza także mnóstwo cennych antyoksydantów, wśród których najbardziej wyróżnia się sulforafan. To substancja, która dba o zdrowie układu krwionośnego i redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. By wytworzyło się go jak najwięcej, warto pokroić brokuł wcześniej i odstawić go na kilka chwil. Dzięki temu prostemu sposobowi stanie się on prawdziwą bombą prozdrowotnych związków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę, by była smaczna i ciekawa, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Zapiekanka ziemniaczana to już klasyk. Jednak szybko się nudzi. Jeśli i Ty masz ochotę nieco urozmaicić to danie, koniecznie sięgnij po wersję z brokułem. Idealnie sprawdzi się na obiad. Całość przygotujesz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Tak naprawdę całe danie robi się samo. Całość będzie idealna na kolację i obiad. Idealnie smakuje zaraz po upieczeniu. To najlepsze połączenie brokułów, ziemniaków i sera. Całość zapiekana z dużą ilością sera na pewno będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników ziemniaczanych dań. Ta pyszna zapiekanka to doskonały pomysł na naprawdę łatwe danie, które będzie idealnym wyborem na obiad. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż jest nie tylko smaczna, ale również prosta. To najlepsza potrawa, którą można przygotować w kilka chwil w piekarniku.

Alergeny w zapiekance z brokułami i ziemniakami

Lista alergenów dla zapiekanki z brokułami i ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zapiekanki z brokułami i ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(184g)
Energia (kcal)
154.14
283.62
Białko (g)
8.46
15.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(184g)
Węglowodany (g)
9.70
17.85
Węglowodany przyswajalne (g)
8.14
14.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(184g)
Tłuszcz (g)
9.38
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.49
11.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
5.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
4.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.54
Cholesterol (mg)
36.00
66.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(184g)
Witamina A (µg (mcg))
66.99
123.26
Witamina B6 (mg)
0.19
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.79
Witamina C (mg)
32.27
59.38
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.25
Witamina E (mg)
0.33
0.60
Retinol (µg (mcg))
58.01
106.74
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.26
Niacyna (mg)
0.63
1.15
Foliany (µg (mcg))
29.17
53.68
Beta karoten (µg (mcg))
104.18
191.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(184g)
Sód (mg)
235.03
432.45
Potas (mg)
296.57
545.69
Wapń (mg)
211.67
389.48
Fosfor (mg)
192.44
354.10
Magnez (mg)
23.33
42.93
Żelazo (mg)
0.60
1.10
Cynk (mg)
1.31
2.40
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z brokułami i ziemniakami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z brokułami i ziemniakami

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
450 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Śmietana 18%
40 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
22.60