Zapiekanka z brokułami
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża porcja (200 g)
- Makaron penne (100 g)
- Brokuły - 1 sztuka (500 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Ser Mozzarella - 2 plastry (60 g)
- Cebula - pół sztuki (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zapiekankę z brokułami krok po kroku
Kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Brokuła pokrój na mniejsze różyczki, paprykę w paski.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, czosnek i kurczaka.
Dodaj ugotowany makaron, brokuły i paprykę.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.
Posyp tartym serem i wstaw do piekarnika na 10-15 min.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z brokułami
Zapiekanka z brokułami, z kurczakiem i z warzywami to świetny pomysł na szybki, prosty, zdrowy i jednocześnie bardzo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. To też bardzo dobra opcja dla posiłku na wynos, który łatwo można zapakować w pudełko i zabrać do pracy lub do szkoły, jak również dania na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Przepis na zapiekanke z makaronem i brokułami to zdecydowanie przepis który warto znać. Zapiekanka brokułowa to danie, które można przygotować na wiele sposobów, z wieloma dodatkami i daje duże pole do popisu, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zamiast przygotowywać ją z filetem z kurczaka , jak to się robi najczęściej, można wykorzystać mięso z indyka lub mielone mięso wieprzowe czy wieprzowo-wołowe. Zapiekanka świetnie sprawdzi się też w wersji wegetariańskiej z tofu, ciecierzycą, czy soczewicą zamiast mięsa. Przepis na zapiekankę brokułową możesz przygotować z dowolnymi innymi warzywami. Świetnie sprawdzi się papryka, szparagi, świeży ogórek, kukurydza, fasolka szparagowa, tarta marchewka, szpinak… Zapiekankę można potraktować jako danie zero waste i do jej przygotowania wykorzystać wszystko to co aktualnie zalega nam w lodówce i niewykorzystanie szybko się zmarnuje. W przypadku makaronu najczęściej wykorzystuje się ten zwykły, biały, zachęcamy jednak do wypróbowania makaronu pełnoziarnistego, razowego. Makaron razowy, w przeciwieństwie do białego, zawiera więcej błonnika pokarmowego, składników mineralnych, witamin z grupy B oraz ma niższy indeks glikemiczny. Po jego zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, co zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się głodu i podjadania między posiłkami. Jak przygotować zapiekankę z makaronem i brokułami? Wybrane mięso lub tofu należy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami, dobrej jakości oliwą, posiekaną cebulką i czosnkiem. Na patelnię następnie wystarczy dodać ugotowany al dente ryż, różyczki brokułów, pokrojone warzywa, całość zalać przecierem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Do doprawienia świetnie sprawdzi się słodka lub ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia... Całość wystarczy posypać tartym serem i w naczyniu żaroodpornym zapiekać w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym pysznym daniem. Jeśli chcesz przygotować wersję fit zapiekanki ogranicz dodatek sera lub wykorzystaj na przykład mozzarellę light.
Alergeny w zapiekance z brokułami
Lista alergenów dla zapiekanki z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze zapiekanki z brokułami
Osoby na dietach redukcyjnych powinny zmniejszyć ilość dodanego sera oraz wybrać ten w wersji light. Makaron warto wybrać w wersji razowej, pełnoziarnistej - wskazówka ta jest kierowana szczególnie do osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.