Zapiekanka z białej kapusty
- Kapusta biała (1000 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 4 łyżki (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zapiekankę z białej kapusty krok po kroku
Kapustę posiekaj na drobne kawałki i usuń z niej twarde części.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Następnie dorzuć kapustę, posiekany koperek i przyprawy. Całość smaż dalej, aż kapusta zwiędnie.
Farsz duś pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie. Na koniec ostudź ją i wylej nadmiar wody.
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. W misce przygotuj sos z jajek, sera i śmietany. Dopraw go solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki. Sosem polej zapiekankę.
Piecz ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z białej kapusty
Pyszna zapiekanka z białej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Biała kapusta w połączeniu z cebulą, papryką, sosem serowym i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek bez mięsa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekankę z białej kapusty? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy pokroić białą kapustę na drobne kawałki oraz usunąć z niej twarde części. Następnie cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Z papryki ważne jest, aby usunąć gniazdo nasienne. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kolejnym krokiem jest dodanie kapusty, posiekanego koperku i przypraw. Całość smażymy dalej, aż kapusta zacznie więdnąć. Następnie dusimy ją pod przykryciem, aż zmięknie. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia. Usuwamy nadmiar wody. Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. W misce przygotowujemy sos z jajek, tartego sera mozzarella oraz soli i pieprzu. Dokładnie go mieszamy do połączenia składników i polewamy nim zapiekankę. Pieczemy ją w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na zapiekankę z białej kapusty nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. To także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Wegetariańska zapiekanka odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w zapiekance z białej kapusty
Lista alergenów dla zapiekanki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zapiekanki z białej kapusty
Zapiekanka zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG, dzięki czemu sprawdzi się w menu dla diabetyka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.