Przepis na zapiekankę z batatami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Bataty obieramy i kroimy w kostkę.

Cukinię i cebule także kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich przyprawy, passatę pomidorową oraz olej. Składniki dokładnie mieszamy.

Całość równomiernie posypujemy tartym serem mozzarella.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Zapiekanka z batatami na misce
Zapiekanka z batatami
Koszt przygotowania dania
14.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Zapiekanka z batatami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z batatami

Pyszna zapiekanka z batatami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zapiekanka z warzywami i serem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekankę z batatami w piekarniku? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię i cebule także kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich przyprawy, passatę pomidorową oraz olej. Składniki dokładnie mieszamy. Całość równomiernie posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na zapiekankę z batatami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smaczna zapiekanka ze słodkimi ziemniakami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze zapiekanki z batatami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
87.37 kcal
139.79 kcal
Białko
3.24 g
5.19 g
Fenyloalanina
0.14 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance z batatami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
9.08 g
14.52 g
Węglowodany przyswajalne
7.50 g
12.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
2.52 g
Sacharoza (cukier)
0.46 g
0.73 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.97 g
1.55 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
1.01 g
1.62 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
4.54 g
7.27 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
2.62 g
Tłuszcze nienasycone
2.90 g
4.65 g
Tłuszcze jednonasycone
2.14 g
3.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.22 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
7.29 mg
11.67 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z batatami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
266.75 µg (mcg)
426.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.05 mg
19.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Retinol
16.06 µg (mcg)
25.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.45 µg (mcg)
21.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3006.95 µg (mcg)
4811.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z batatami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
167.40 mg
267.84 mg
Potas
253.75 mg
405.99 mg
Wapń
65.08 mg
104.12 mg
Fosfor
64.14 mg
102.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.12 mg
28.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.18 mg
Cynk
0.51 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z batatami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z batatami

Lista alergenów dla zapiekanki z batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z batatami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
400 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 400 g
Cukinia
400 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z batatami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób